Петък, Септември 30, 2022
Follow Us

Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE) е изчислила, че до 23-ти юли ваксинацията срещу Ковид е предотвратила 60 000 смъртни случая и 22млн. инфекции. Данните се основават на анализ на PHE и звеното за биостатистика на Университета в Кеймбридж.


Ефективността на ваксините срещу симптоматичния COVID-19 е оценена в Англия въз основа на данни от тестовете в общността, свързани с данните за ваксинацията. Настоящите данни са предимно от възрастни хора, които са били сред най-ранната ваксинирана група.

Установено, че ефективността на ваксините срещу симптоматично протичане е с 10% по-ниска при варианта B.1.617.2 (Delta), отколкото при първоначалният вариант. Това обаче не означава, че не са ефективни. PHE изчислява, че до 11 юли 2021 г. около 52 600 хоспитализации са били предотвратени при хора на възраст над 65 години.

англия

Въпреки това, с данните от Великобритания се спекулира доста. Заради протичащата в момента 4-та вълна, се появиха не малко твърдения, че ваксините са неефективни, защото напълно ваксинираните също се заразяват.
Макар че увеличаването на броя на ваксинираните хора, заразени с коронавируса е реално, много от тези примери показват, че сляпото използване на статистически данни, без контекст, може да доведе до погрешни заключения.
Няма как да пренебрегнем простата логика - колкото по-голяма част от населението е ваксинирана, толкова по-голяма е вероятността, „пробивите“ да са при ваксинирани лица. Ако хипотетично си представим, че 100% от населението е ваксинирано, при ефективност на ваксината ( например) 90%, то тогава всички заразени ще са ваксинирани, но рискът от сериозни последици от инфекция ще бъде 25 пъти по-нисък, отколкото без ваксината , което означава, че ще бъде намален с 96%.
Броят на предотвратените, благодарение на ваксините, инфекции нараства постоянно от началото на ваксинационната кампания на острова и към 23 юли достигна 2млн.

angl. 1

Много по-важно е обаче как протича Ковид.

Според данните от Англия благодарение на ваксината са предотвратени 60 000 смъртни случая и 52 600 хоспитализации.
През последните няколко седмици имаше няколко заглавия, особено в чуждите медии, твърдящи за увеличаване на смъртността от коронавируса сред напълно ваксинирани хора . Някои дори стигнаха дотам, че заявиха, че „ваксинираните хора са шест пъти по-склонни да умрат от варианти на Covid-19“. Въпреки че увеличаването на броя на починалите ваксинирани хора, заразени с коронавирус също са реални, тези твърдения са подвеждащи колкото и по-горните. Те всъщност произтичат от доклад на PHE от началото на юни, в който наистина се отбелязва, че броят на смъртните случаи сред напълно ваксинираните нараства: от 118 на 257 .

angl. 2

Тук отново важи фактът, че колкото повече хора се ваксинират, толкова повече пробиви ще има при ваксинираните, но можем да добавим и още няколко факта. Един от основните е, че във Великобритания почти всички хора в напреднала възраст са ваксинирани, тъй като те бяха приоритетна група още в началото на кампанията им. При тях обаче има най-висок риск заразяването с Ковид да бъде фатално. Ваксините все пак не са 100% ефективни, а колкото по-възрастен е човек толкова по-вероятно е Ковид да протече тежко.  Така например, преди да се ваксинира, рискът 90-годишен човек да се зарази и да умре от COVID-19 се изчисляваха на приблизително 2,8%.
След получаване на ваксина, вероятността същият този 90-годишен човек да се зарази и умре от болестта намаляват до около 0,14%.
Това е много голямо понижаване, но въпреки това този ваксиниран 90-годишен е изправен пред приблизително сходен рисков профил като 60-годишен човек, който е неваксиниран. (0,12%). Същото нещо важи за 80-годишен ваксиниран човек , чийто рисков профил е близък до този на 50-годишен неваксиниран. И така нататък.

Въпросът тук е, че дори ако ваксините са направили точно това, което очаквахме от тях, някои хора, вероятно по-възрастни ще умрат от COVID -19.
Важното в данните на РНЕ е от ваксинираните хора, които са се заразили с Delta, около 2% за съжаление са починали. От неваксинираните хора, които са се заразили с Delta, около 5,6% са починали. Смъртните случаи сред неваксинираните са били почти три пъти повечче, в сравнение с ваксинираната група.
По същият начин изглеждат нещата при хоспитализациите.
От ваксинираните хора около 3,5% са хоспитализирани. От неваксинираните хора - около 8,4%.
И репективно - животът на приблизително 60хил. души е спасен.

Ваксините обикновено имат както директен ефект върху тези, които са ваксинирани, така и непреки
ефекти върху голяма част от население поради намалената вероятност от контакт със заразено лице. А от данните е абсолютно ясно, че намаляват риска от хоспитализация и смърт от COVID-19.

И само за сравнение, през последните 7 дни във Великобритания има средно 27 000 случая дневно, средният брой на починалите за същия период е 77. Последният път, когато са имали приблизително същия брой починали е през октомври 2020г., но при два пъти по-малко случая – 14 500 средно седмично.
Не е коректно да сравняваме директно Великобритания с България, по отношение на смъртност, защото влияят и други фактори като здравен статус на населението, качество на здравеопазването и тн., но от друга страна тези фактори също трябва да бъдат взети предвид, когато човек решава дали да се ваксинира или не. Затова нека илюстративно да отбележим, че България има средно 77 починали на ден в края на декември м.г. при едва 760 случая средно седмично.
От началото на ваксинационна кампания във Великобритания са направени над 84 милиона ваксинации и очевидно 4-та вълна е неизбежна, но единственото важно нещо е как ще протече, колко хора ще загубят живота си. А що се отнася до България – предстои да разберем.

В статията са използвани данни от National coronavirus (COVID-19) vaccine surveillance report UK;
El Pais; Skynews”

Какво е мнението ви за общинските болници?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up