Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Богдан Кирилов: Изтича срока на годност на 20 000 дози от ваксината на „АстраЗенека

„За 20 000 дози ваксини на „АстраЗенека“, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени".
Това обяви пред БТВ Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза Богданов.


Близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн. Директорът на ИАЛ напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония,
Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини. "Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба", коментира Богданов.
Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.
На въпрос ще има ли нужда от трета доза ваксина Богданов отговори: „Провеждат се редица изпитвания. Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up