Вторник, Август 16, 2022
Follow Us

Главният учен на Световната здравна организация посъветва хората да не смесват и съчетават ваксини срещу Covid-19 от различни производители, като обяви този ход за „опасна тенденция“, тъй като има малко данни за въздействието върху здравето.

Експертите по инфекциозни болести преценяват дали хората, получили ваксината на „Джонсън и Джонсън“, която е от една доза, трябва да получат в допълнение още една доза от препаратите на „Пфайзер/Бионтех“ или „Модерна“, за които се твърди, че са по-ефективни срещу силно заразния Делта вариант. Доктор Сумия Сваминатан, главен учен на СЗО, смята това за опасно - предаде БНР

„Тук сме в зона без данни, без доказателства, що се отнася до смесване и съответствие. Има ограничени данни за смесването на препаратите. Ще се получи хаотична ситуация в някои страни, ако гражданите започнат да решават кога и кой ще приема втора, трета и четвърта доза“.

Компанията „Пфайзер“ настоява американските и европейските регулатори да разрешат поставянето на трета доза, в допълнение на двудозовия режим.

Здравни служители обаче настояват, че няма медицински доказателства, че това е необходимо.

След среща с производителя на ваксини „Пфайзер“ американските здравни власти заявиха, че американците, които са напълно ваксинирани, нямат нужда от подсилваща доза.

Междувременно СЗО заяви, че богатите страни не трябва да поръчват допълнителни дози за ваксинираното си население, докато други страни все още не са получили никакви ваксини срещу Covid-19. Генералният директор на организацията Тедрос Гебрейесус каза още, че смъртните случаи от коронавирус отново нарастват, вариантът Делта става доминиращ, а много страни все още не са получили достатъчно дози ваксини, за да защитят своите здравни работници.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up