Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Предупреждават за противопоказания при прилагането на ваксината на AstraZeneca

Компанията AstraZeneca AB, съгласувано с Европейската агенция по лекарствата и Изпълнителна агенция по лекарствата, уведомяват за противопоказания за употреба на ваксината им срещу COVID при определени специфични състояния.

Продуктът е противопоказан при лица с прекаран Синдром на нарушена капилярна пропускливост (СНКП). Съобщават се много редки случаи на този тип синдром в първите дни след ваксинация с Vaxzevria. В някои от случаите е имало несъмнена анамнеза за СНКП. Съобщава се един летален изход, гласи официалната информацията по въпроса, разпространена на вниманието на специалистите от Българския лекарски съюз.

Честотата на съобщаване се оценява на един случай на повече от 5 милиона дози.

Пояснява се, че СНКП се характеризира с остри епизоди на оток, засягащ главно крайниците, хипотония, хемоконцентрация и хипоалбуминемия. Пациентите с остър епизод на СНКП след ваксинация трябва бързо да се разпознаят и лекуват. Обикновено е необходима интензивна поддържаща терапия.

СНКП е рядко нарушение, характеризиращо се с дисфункционален възпалителен отговор, ендотелна дисфункция и екстравазация на течност от съдовото в интерстициалното пространство, което води до шок, хемоконцентрация, хипоалбуминемия и потенциално последваща органна недостатъчност. Пациентите може да имат бързо отичане на ръцете и краката, внезапно наддаване на тегло и да се чувстват отпаднали поради ниското кръвно налягане. Някои случаи на системен СНКП, съобщени в литературата, се отключват от инфекция с COVID-19.

СНКП възниква рядко в общата популация, като в литературата са описани помалко от 500 случая в целия свят, но е възможно оценките да са по-ниски от действителната честота на събитието.

Европейската агенция по лекарствата препоръча да се актуализира продуктовата информация на Vaxzevria инжекционна суспензия, така че да отразява настоящите познания за безопасност.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up