Сряда, Септември 28, 2022
Follow Us

Valisure LLC, компания, която притежава онлайн аптеки и също така извършва независими тестове на потребителски продукти, публикува петиция до FDA ( Американската агенция по храни и лекарства) с която настоява за въвеждане на по-строги правила относно присъствието на бензен в слънцезащитните продукти. В статия, публикувана на уебсайта им, компанията твърди, че е открила доказателства за бензол в 78 слънцезащитни продукти и продукти за поддържане на кожата след излагане на слънце разпротранявани на американския пазар. 


Бензенът е течен въглеводород; често се среща в нефт, цигарен дим и въглищен катран. В продължение на много години той се използва като разтворител в широка гама от продукти. Установено е, че причинява рак, най-вече левкемия. Поради токсичните му свойства FDA забрани умишленото въвеждане на химикала в търговските продукти. Агенцията обаче разрешава да се продават продукти, съдържащи бензен, ако продуктът осигурява „значителен терапевтичен напредък“, при условие че нивата в продукта са 2 или под 2% и въвеждането на бензен в продукта е неизбежно. Понастоящем агенцията няма насоки относно нивата на бензен в слънцезащитните продукти .
През последните няколко години Valisure се превърна в уважавано име при тестването на продукти - те бяха зад усилията за премахване на канцерогена NDMA от лекарствата за киселини през 2018 г. и наскоро ръководиха усилията за изземване на дезинфектанти за ръце, съдържащи бензол. В това ново изследване компанията тества почти 300 марки слънцезащитни продукти и продукти за поддържане на кожата след излагане на слънце, продавани от 69 компании – те са открили известно количество бензен в 78 продукта.

От компанията отбелязват, че продуктите се рекламират като начин за предотвратяване на рак на кожата при възрастни и деца. Те също така отбелязват, че някои от тестваните от тях продукти са имали нива, по-високи от ограничението от 2%, определено от FDA. От компанията подчертават, че тъй като повечето от тестваните от тях продукти не съдържат откриваеми количества бензен, това очевидно не е неизбежно в производството. От компанията посочват, че FDA наскоро откри, че слънцезащитните химикали могат лесно да се абсорбират през кожата.
В своята петиция те искат от FDA да забрани всякакво количество бензен в слънцезащитните продукти и продуктите за грижа за последващия тен и да изтегли от пазара тези, които имат измерими нива на бензен, които вече са продадени. Те също така публикуваха таблица, в която са изброени марки на слънцезащитни продукти, разпространявани на американския пазар, които не са открили нива на бензен .

Източник: medicalxpress.com

Искано ли ви е заплащане за спешна или неотложна медицинска помощ в болница?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up