Сряда, Септември 28, 2022
Follow Us

Запис на моделите на използване на лекарства, събрани от интердисциплинарен екип от изследователи от Калифорнийския университет в Ървайн и Университета по медицина в Сан Диего, разкрива мислите, грижите и научната строгост на клиницистите в медицинските центрове на UC Health, прилагани при лечението на пациенти с COVID -19 през 2020г.


Проучването, публикувано днес в JAMA Network Open , обхваща данните за степента на употреба на 10 различни лекарства и категории лекарства, за да картографират как са били използвани при хора, хоспитализирани с вирусната инфекция.
Авторите са получили данните си след като са проследили 22 896 пациенти, приети в медицинските центрове на UC Health в Дейвис, Ървайн, Лос Анджелис, Сан Диего и Сан Франциско между 10 март и 31 декември 2020 г.
„Основното на тази статия наистина е в цифрите, изградени от базата данни на UC CORDS“, каза водещият автор Джонатан Уатанабе, професор по клинична фармация в UCI.

lekarstva kovid
„Можете ясно да видите как употребата на някои лекарства нараства или намалява в хода на пандемията и как тези движения са обвързани с решения, основани на факти, вземани от доставчиците на здравни услуги“
„Ярък пример може да се види в промяната в приемането на лекарство хидроксихлорохин, което беше обект на обществено обсъждане в брифингите в Белия дом и се ползваше с значително внимание на медиите. В ранните етапи на пандемията лекарството се дава на повече от 40 процента от пациентите, но до юни употребата е под 5 процента. Употребата на друго лекарство от този клас, азитромицин, е спаднала от 40 на 30 процента за същия период от време.
„В ранната част на пандемията бяха проведени някои проучвания, които не бяха особено добре проектирани и бяха с ограничен размер, което изглежда показа, че хидроксихлорохинът е полезен“, каза Ватанабе, който е и основател на асоциирания декан на UCI по фармация и оценка на качеството в Училище по фармация и фармацевтични науки на UCI. "Видяхме високо усвояване на лекарството в началото, но след това то просто кратерира, тъй като с напредването на времето и навлизането на по-висококачествени проучвания се оказа, че не е ефективно."
Обратното може да се види при дексаметазон, който се увеличи от прилагането на 1,4 %от пациентите на ден на 31 март до 67,5% процента в края на декември. Установено е, че евтиният кортикостероид е ефективен при големи проучвания при хоспитализирани пациенти във Великобритания, според Watanabe
"На пръв поглед много хора може да кажат, че не бихте искали да използвате кортикостероид, който теоретично би могъл да намали имунния отговор при пациент с COVID", каза той. "Но изпитванията наистина демонстрираха, че механизмът на действие в този случай не е правилен: противовъзпалителният ефект на лекарството за овладяване на цитокиновите бури очевидно е по-важен от всяко притъпяване на имунния отговор."


Употребата на ремдезивир е нараснала 12 пъти, от 4,9% на 1 юни до 62,5% на 31 декември. Watanabe каза, че едно от възможните обяснения за това е, че лекарството е било достъпно само заедно с опити в системата на UC в ранната част на пандемията и беше по-широко разпространен с течение на времето.
Еноксапаринът, използван както за лечение, така и за предотвратяване на тромбоза, също се оказа ефективен срещу COVID-19, при който кръвните съсиреци са често срещан симптом. Лекарството остава над 50 процента в употреба през 2020 г.
"Склонни сме да поставяме хоспитализирани пациенти като цяло на антикоагулант, за да намалим риска от съсиреци,
"Но след това започнахме да забелязваме тромбофилия при пациенти с COVID, така че еноксапаринът и хепаринът станаха много важни не само като профилактика, но и като лечение."
Той отбеляза, че цифрите за използване в статията показват как лекарите и другите здравни специалисти реагират ефективно на доказателства и собствени наблюдения в реално време и че такава информация е важна за клиницистите да знаят за целите на бъдещото планиране по отношение на вземането на решения за лечение и осигуряване на стабилна доставка на доказани лекарства.
„Това проучване на JAMA е обмислена хроника на стъпките, предприети от лекарите, медицинските сестри и персонала в медицинските центрове на UC Health, за да помогнат на пациенти с потенциално животозастрашаващо заболяване“, заяви Ян Хирш, основен декан на Училището по фармация и фармацевтични науки на UCI. „В началото не се знаеше много за правилния курс на лечение на COVID-19, но нашите хора се научиха бързо и реагираха на доказателства за това какво е ефективно ежедневно, а понякога дори по-често.“

 

Искано ли ви е заплащане за спешна или неотложна медицинска помощ в болница?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up