Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
ЕМА не препоръчва втора доза на ваксината на AstraZeneca при хора с кръвни съсиреци след първата

Втора доза на ваксината срещу Covid-19, разработена от "АстраЗенека" (AstraZeneca) и Оксфордския университет, не трябва да се дава на никого, който е имал кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след получаване на първата ваксина, заяви в петък европейският регулаторен орган по лекарствата, съобщава Ройтерс.

Съветите за здравните специалисти бяха предоставени от Европейската агенция по лекарствата (EMA) като част от текущ преглед на редки, но тежки кръвни съсиреци, вероятно свързани с поставянето на тази ваксината, както и с коронавирусната ваксина на компанията "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson).

От март насам EMA изследва подобни съсиреци в корема и мозъка, като агенцията препоръчва и двете указания на ваксините да съдържат предупреждение по въпросите на съсирването, като същевременно поддържа, че общите ползи от тях надвишават всички рискове.

"Докато кръвните съсиреци с ниски кръвни тромбоцити след ваксинация са много редки, EMA продължава да съветва хората да са наясно със симптомите, така че те да могат да получат своевременно специализирано медицинско лечение, ако е необходимо", се посоча в днешната препоръка на EMA.

 

Агенцията по лекарствата също така посочва, че хората трябва да бъдат нащрек за всякакви признаци на кръвни съсиреци или ниски тромбоцити в рамките на три седмици след получаване на първата доза от ваксината на AstraZeneca, известна с новото си наименование Vaxzevria, както и че най-новите препоръки ще бъдат добавени към информацията за този лекарствен продукт.

Агенция Ройтерс посочва, че на този етап от AstraZeneca и Оксфордският университет не коментират решението на EMA.

Новите насоки добавят към проблемите, породени от ваксината на AstraZeneca, включително съкращения на нейните доставки, задържане на производството и предприети правни действия от Европейския съюз за недостатъчно изпълнение на обещаните дози.

В същото време обаче се натрупват доказателства, че тази ваксина е ефективна. В четвъртък британско проучване показа, че две дози от ваксината на AstraZeneca могат да бъдат около 85% до 90% ефективни срещу симптоматичен коронавирус.

В друго проучване от по-рано тази седмица пък се посочва, че трета бустер доза от ваксината на "АстраЗенека" може да увеличи значително антителата при ваксинираните хора.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up