Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Човешкият нормален имуноглобулин като медикамент се използва за лечение на редица заболявания, свързани с имунен дефицит, като Синдром на вродения имунодефицит, Синдром на Гилен-Баре, болест на Кавазаки и др. Получава се след обработка на кръв. В България се произвежда от държавната фирма Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, под наименованието Имуниглобулин интакт.

Извън описаните в Кратката характеристика заболявания, се прилага широко с много добър ефект при пациентите със системен Лупус. В някои от тежките случаи приложението му е животоспасяващо. Въпреки това, повече от 10 години държавната фирма отказва да проведе клинично проучване за да добави в кратката характеристика на продукта лечение на системен лупус еритематодес, поради което пък не се заплаща от НЗОК. Оправданията на Бул Био са, че няма време за проучване, няма пари или, че и без това производството е малко, заради малкото кръводарители и пр.
Малко или много, пряка последица от бездействието на Бул Био е това, че пациентите с лупус си го плащат. Една ампула струва 16 лева. В тежки случаи може да се стигне до вливане на 100 ампули. Прави се веднъж на 3 до 6 месеца, но понякога и всеки месец. Средният разход на пациент за едно вливане е между 1000 и 1300 лева.
Скъпо, скъпо, ама поне го имаше. От началото на април, Имуновенин интакт не е наличен в аптечната мрежа. Многобройните запитвания разкриха причината. Лекарството е извадено от Позитивния лекарствен списък и от Списъка с пределните цени, по инициатива на директора на Бул Био. Официалната причина за изваждането не е оповестена. Стана ясна обаче истинската причина – според неофициална информация предстои повишаване на цената на медикамента три пъти.


Ще се запитате, защо го вадят от списъка? Защото нормативната уредба не позволява повишаване на цената в такива мащаби. Според действащата наредба производителят на което и да е лекарство, може да иска повишаване на регистрираната си цена най-много с процента на годишната инфлация. С други думи цената не може да се повиши с повече от 3-4%, а Бул Био иска повишение с 300%.
За да заобиколи ограничението Бул Био иска да бъде заличен от списъците, след което възнамерява да кандидатства наново с цена три пъти по-висока от сегашната. В нормативната уредба няма пречка да се регистрира новата цена, когато е за първи път.
Макар действията да отиват повече на манталитета на дребен мошеник, всъщност в операцията е впрегната цялата държавна машина. На първо място Националният съвет съвет по цени и реимбурсиране светкавично издава необходимите документи за дерегистрация. Дни по-късно две държавни болници подават заявление до здравния министър Имуновенин интакт да се включи в Наредба 10 – за лечение с неразрешени за употреба лекарства и на другия ден здравният министър го включва в списъка по наредбата.
Операцията е почти завършена. Остава новата регистрация с по-високата цена. Наличните в дистрибуторите опаковки Имуновенин на старата цена са блокирани в очакване на повишението.

За пациентите с Лупус, когато и да бъде наличен отново, едва ли ще могат да си го купят. Какво е за пациент с Лупус да бъде лишен от имуноглобулин разказва Любка Драганова:
С лупус съм от май месец 2018г. Тогава след множество изследвания прецениха, че не е редно да ме подлагат на биологично лечение! До април 2019 приемах само Плакенил, тогава с изследвания установиха тромбоцитопения. Така попаднах в Ада на кортикостероидите, от тях получавах силно сърцебиене, вдигах кръвното и даже не ми помагаха, за момент се стабилизирах и отново в изходна позиция, специалитите решиха, че най-добрия възможен начин за подобрение на състоянието ми е вливане на Имуновенин. Разбирайки още тогава каква е цената останах втрещена, тогава беше около 1470лв за вливане. Към онзи момент, а даже и с днешна дата аз от държавата не получавам нищо безплатно, освен изследванията които правя в болница . Знаейки какво може да се случи с мен, със семейството ми се подготвихме за лишения, знаехме, че това е единствения начин да съм отново пълноценен човек, майка, съпруга.
До момента от юни 2019 съм направила 5 вливания и успявам да задържа тромбоцитите и състоянието ми в поносимо състояние, казвам поносимо, тъй като Лупуса си има своите минуси, като умора, отпадналост, затруднение при концентрация.
Тази година трябваше да направя вливането сега в този период, но задържах тъй като началото на Март направих вътрешен кръвоизлив от язва. Когато обаче разбрах за цената, останах потресена.
Няма да успявам да го купувам с новата цена, която се коментира че ще стане, дори със старата която ми последно ми излезе около 1600 лв едвам успявахме да се справим, сега ще ми е невъзможно да се справям.
Какво означава за мен Имуновенин или какво може да се случи със мен ако го спра. Никой не може да каже колко време ще съм с нормални показатели на кръвната картина и по конкретно тромбоцитите , за момента приемам Плакенил по 1 на ден, но ако прочетете листовката едно от противопоказанията е причиняване на тромбоцитопения, което означава, че без имуновенин, само на Плакенил нещата могат да станат страшни, ако вземем под внимание и установената кървяща язва, означава че това ще е първото място от където ще изкървя и дори не знам дали има светило на света което ще може да ме спаси.
С тази цена която се очаква да бъде Имуновенина, мен ме обричат на смърт, а децата ми да останат сираци.

Описаното административно „домино“ горе, може и да е законно, но не отговаря на въпроса може ли държавната администрация и няколко държавни болници да се държат като селски тарикати. Въведените от същата администрация ограничения за покачване на цените не бяха ли за да се защитят интересите на пациентите? Сега, със заобикалянето на ограниченията чии интереси се защитават? Ако наредбата е лоша, защо не се промени вместо да се заобикаля? Ако и други производители се възползват от „челния опит“ на Бул Био по заобикаляне на закона и те ли ще получат светкавично съдействие от администрацията?
Значи за едни може да се създават извънредни клинични пътеки и да се плаща за лечение с каквото им падне, а други години наред са оставени да се оправят сами, както могат и докато могат.
Председателят на ОПРЗБ, Боряна Ботева, разказва, че въпросът е повдиган още през 2012:

Още през 2012 г. от името на Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България внесохме предложение до тогавашния министър на здравеопазването, г-жа Десислава Атанасова, Имуновенин да бъде включен или в приложение 1, или в приложение 2 на Позитивния лекарствен списък и НЗОК да заплаща лечението на пациентите с диагноза системен лупус. Предложението ни беше подкрепено от тогавашния национален консултант, сега член на Експертния съвет по ревматология, проф. Рашков. След много разговори с директора на Бул Био НЦЗПБ ЕООД и кореспонденция с Изпълнителна агенция по лекарствата научихме, че е необходимо да се инициира клинично изпитване, за да се разшири кратката характеристика на медикамента, за да може НЗОК да го заплаща за лечението на пациентите с лупус. За съжаление от Бул Био НЦЗПБ ЕООД ни отговориха, че не разполагат с нужните ресурси и време за това. През 2016 г. повдигнахме отново въпроса, като писахме до д-р Дариткова, председател на комисията по здравеопазване в НС, г-жа Дора Янкова, г-жа Султанка Петрова. От трите дами, само г-жа Петрова ни отрази, като ни насочи към Съвета по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, откъдето ни отговориха, че те са последната стъпка в целия процес и офлейбъл лечение няма как да се заплаща от НЗОК. Повториха ни отново стария рефрен: необходимо е клинично изпитване за разширяване на кратката характеристика на Имуновенин. Хората с лупус се примириха, продължиха да събират средства, за да заплащат непосилните суми за лечение. Миналата година отново повдигнахме въпроса пред г-жа Жени Начева, зам. Министър на здравеопазването. Отговорът след консултация с НЗОК и ИАЛ беше познатият ни вече: необходимо е клинично изпитване, за да може диагнозата системен лупус да бъде включена в кратката характеристика на медикамента. Така пациентите с диагноза системен лупус вече близо 10 години чакат прословутото клинично изпитване и продължават да се спасяват, както могат.“
Това е кратката версия за миналото и настоящето на хората със системен лупус в България - хронично автоимунно заболяване, което може да засегне различни органи на тялото, особено на кожата, ставите, кръвта, бъбреците и централната нервна система. Най-често засегнати са хора между 15-45 години. За много от тях това е поредния удар на здравната администрацията. Вероятно не е неочакван, както не е неочаквано че ще дойде момент, в който няма да могат да се справят с разходите си животоподдържащото си лечение.
Затова, следващият път, когато някой политик каже, че приоритет са му живота и здравето на българските граждани, ще бъде редно уточни кои граждани и как ги подбира.

 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up