Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
ЕМА откри връзка между ваксината и тромбозите, но не знае каква

Има връзка между ваксината на Астра Зенека и редките форми на тромбози, но не знаем каква. Това е заявил Марко Кавалери, началник на департамента за Ваксина в Европейската агенция по лекарствата пред италианския вестник „Il Messaggero".


Очаква се агенцията да излезе и с официално становище по въпроса до часове. През миналата седмица ЕМА оповести анализа си до момента, както и че ще даде нова информация през следващата. В заключенията й досега се казваше, че тромбозите са по-често сред жени до 55 години.
Д-р Марко Кавалери каза "според мен сега можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината", въпреки че остава неясно какво причинява такава реакция.
"Сред ваксинираните има повече случаи на церебрални тромбози...сред младите хора от това, което очакваме", добави той.

Междувременно Германия, Франция, Испания и Холандия ограничиха приложението на ваксината само до възрастното население, припомня Гардиън. Миналия петък английската агенция по лекарствата пък оповести, че в страната е имало 30 случая на усложнения и седем смъртни случая след тромбози, а в понеделник стана ясно, че се обмисля евентуално ограничение за прилагане на ваксината при хора до 30 години. Подобно решение към момента обаче няма.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up