Сряда, Септември 28, 2022
Follow Us

Има връзка между ваксината на Астра Зенека и редките форми на тромбози, но не знаем каква. Това е заявил Марко Кавалери, началник на департамента за Ваксина в Европейската агенция по лекарствата пред италианския вестник „Il Messaggero".


Очаква се агенцията да излезе и с официално становище по въпроса до часове. През миналата седмица ЕМА оповести анализа си до момента, както и че ще даде нова информация през следващата. В заключенията й досега се казваше, че тромбозите са по-често сред жени до 55 години.
Д-р Марко Кавалери каза "според мен сега можем да кажем, че е ясно, че има връзка с ваксината", въпреки че остава неясно какво причинява такава реакция.
"Сред ваксинираните има повече случаи на церебрални тромбози...сред младите хора от това, което очакваме", добави той.

Междувременно Германия, Франция, Испания и Холандия ограничиха приложението на ваксината само до възрастното население, припомня Гардиън. Миналия петък английската агенция по лекарствата пък оповести, че в страната е имало 30 случая на усложнения и седем смъртни случая след тромбози, а в понеделник стана ясно, че се обмисля евентуално ограничение за прилагане на ваксината при хора до 30 години. Подобно решение към момента обаче няма.

Искано ли ви е заплащане за спешна или неотложна медицинска помощ в болница?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up