Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Богдан Кирилов: На този етап ЕМА не препоръчва блокиране на ваксини или партиди

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) проучва информацията, свързана с партида на ваксината на „Астра Зенека“, която Австрия блокира заради тромбозни реакции, но на този етап не препоръчва блокирането й от страните, членки на ЕС. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата вчера извърши задълбочен анализ. И изводът на Комитета е, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не препоръчва държавите да блокират тази партида. Не трябва да има притеснения по отношение на безопасността“, каза Кирилов.

Той уточни, че България е получила 32 000 дози от тази партида, като почти всички от тях вече са поставени. „Внимателно проучваме всички съобщения за нежелани реакции, свързани конкретно с тази партида. Честота на съобщенията е по-ниска в сравнение с честота при останалите партиди - 3 на 1000 съобщения, а общият брой на съобщенията до момента са 840. Водещи са съобщенията за грипоподобните симптоми и локална болка на мястото на убождането“, каза още Кирилов.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up