Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Pfizer проучва необходимостта от 3-та доза от ваксината

Pfizer започва да проучва дали трета доза от ваксината им срещу COVID-19 може да предложи защита срещу мутирали версии на вируса. Фармацевтичният гигант заяви, че ще предложи трета доза на 144 доброволци сред участниците в ранното тестване на ваксината в САЩ миналата година.


Целта е да се определи дали допълнителна доза, направена от шест до 12 месеца след първите две дози, би активирала имунната система достатъчно, за да предотврати заразяване с мутирал вирус.
„Въпреки че не сме видели доказателства, че циркулиращите варианти водят до загуба на защита, която осигурява ваксината , ние предприемаме стъпки, за да действаме решително и да бъдем готови в случай, че нов щам стане устойчив на о ваксината“, каза Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в прес-съобщение
"Това бустерно проучване е от решаващо значение за разбирането на безопасността на трета доза и имунитета срещу циркулиращи щамове", добави той.

Успоредно с това Pfizer и неговият германски партньор BioNTech също променят рецептата си за ваксини.
Компаниите заявиха, че са водили дискусии с регулаторите на САЩ и ЕС по отношение на "проучване за оценка на вариантна специфична ваксина с модифицирана последователност на иРНК. Това проучване ще използва нова конструкция на ваксината Pfizer-BioNTech, базирана на варианта B.1.351, за първи път идентифициран в Южна Африка. "


Конкурентът на Pfizer, Moderna, вече обяви, че е готов да тества експериментални дози от своята ваксина, които по-добре отговарят на южноафриканския вариант на вируса.
Коронавирусните ваксини на Pfizer и Moderna използват така наречената mRNA технология, която е лесна за актуализиране. Техните ваксини използват парче генетичен код за протеина, който покрива вируса, така че имунната система може да се научи да разпознава и да се бори с истинският вирус.
Ако се появи вариант с мутирал шипов протеин, който да не може да бъде разпознат след имунизиране с оригиналната ваксина, компаниите ще сменят тази част от генетичния код за по-добро съвпадение - ако и когато регулаторите решат, че това е необходимо.
Но променянето на други коронавирусни ваксини може да бъде по-сложно. AstraZeneca например използва обезвредена версия на вирус на настинка, за да пренесе този протеинов ген в тялото. Актуализацията ще изисква промяна на вируса на настинка, който ще пренася  актуализирания шип протеин.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up