Неделя, Март 07, 2021
Pfizer: Африканският вариант на Ковид може значително да намали ефективността на ваксината

Лабораторно проучване предполага, че южноафриканският вариант на коронавирус може да намали с две трети антителата, предизвикани от ваксината Pfizer Inc / BioNTech SE, и не е ясно дали ваксинацията ще бъде ефективна срещу мутацията, заявиха от компанията в сряда- предаде агенция Ройтерс.


Проучването установява, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и все още няма доказателства от опити при хора, че вариантът намалява защитата от ваксината, подчертават от  компанията.
За проучването учени от компаниите и от Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) са разработили лабораторно  вирус, който съдържа същите мутации в шиповата част на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.
Изследователите са тествали вируса срещу кръв, взета от хора, които са получили ваксината, и установили, че нивото на неутрализиращи антитела намаляват с 2/3 в сравнение с ефекта му върху най-разпространената версия на вируса, използвана в американските проучвания.
Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).
Тъй като все още няма установен еталон, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаляване с две трети ще направи ваксината неефективна срещу варианта, разпространяващ се по света.


Професорът UTMB и съавтор на изследването Пей-Йонг Ши заяви, че вярва, че ваксината Pfizer вероятно ще бъде защитна и срещу африканския вариант.
„Не знаем какъв е минималният необходим неутрализиращ брой анитела. Тези граници не са ни известни“, казва той и добавя, че подозира, че наблюдаваният имунен отговор вероятно ще бъде значително над необходимото, за да осигури защита.
Това е така, защото в клиничните изпитвания както ваксината Pfizer / BioNTech, така и тази на Moderna Inc осигуряват известна защита и след първата доза с отговор от антитела, по-нисък от нивата в изследването срещу африканския вариант.
Дори ако мутацията значително намалява ефективността, ваксината все пак трябва да помогне за защита срещу тежки заболявания и смърт, отбеляза той. Здравните експерти заявиха, че това е най-важният фактор за предотвратяване на претоварването на здравните системи.
Необходима е повече работа, за да се разбере дали ваксината действа срещу южноафриканския вариант, казва Ши, включително клинични изпитвания и разработване на корелати на защита – стойности, които да определят какви нива на антитела ни защитават.
Pfizer и BioNTech заявиха, че провеждат лабораторно проучване, за да разберат дали ваксината им е ефективна срещу варианта, открит за първи път в Бразилия.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

С коя ваксина искате да се ваксинирате?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up