Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Притеснително, за здравните власти, се оказа решението на родителите да не се съгласят децата им да бъдат изследвани с бърз антигенен тест. Изследването беше предложено като безплатно и доброволно и трябваше да се извърши на място в детската градина или училището, но беше отхвърлено кратко „ не“ . Родителите обаче не са малка, затворена субкултура. Те са преобладаваща част от обществото и мнението и реакцията им е изключително показателна.

Какво е антигенен тест, как се прави и защо се прави?

Трите въпроса са част от групата въпроси, за които ни апелират да не се самоинформираме. Родителите, в общия случай не са с медицинско образование и не са длъжни да търсят отговорите, защото току-виж попаднат на грешна информация от грешен човек. Но тъй като нито МОН нито МЗ си направи труда да даде обяснения за начина на изследване и евентуалните ползи от него навреме, а вместо това зададоха кратък въпрос – получиха и кратък отговор – не.
Реално обаче нито едно от двете министерства не би могло да обясни ползите от такова изследване без да влезне в остро противоречие със себе си.

Кога се прилага антигенен тест
Според публикуваните от МЗ Критерии за прилагане на бързи антигенни тестове за SARS-CoV-2, тези тестове се правят":
Бърз антигенен тест се провежда в рамките на 5 дни от началото на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 или в рамките на 7 дни от последния контакт с потвърден случай на COVID-19.“

Реторичен въпрос- В кой от тези случаи детето би било в учебното заведение?
В единият ще е под карантина като контактно лице, а в другия няма да е допуснато до учебното заведение заради проявена симптоматика на респираторно заболяване.

Или с други думи
„ Искате ли детето ви да бъде тествано с бърз антигенен тест макар че едва ли отгооваря на критериите за тестване с такъв тест“
Това е правилния въпрос, но отговорът пак е ‚ не“

Всъщност критериите допускат да се тества затворени колективи, но за „скрининг и последователно изследване (на всеки два до три дни)“. , но такова нещо не е предлагано.

И министерство на здравеопазването и министерство на образованието, във всички случаи, са запознати с тези критерии и във всички случаи са наясно каква е целта на предлаганото изследване, но не сметнаха за нужно да го споделят с родителите. Тяхно право – може и да не е за споделяне.

Скритата заболеваемост сред децата е изключително важен показател и от епидемиологична и от медицинска гледна точка и защото у нас не е правено изследване за това каква част от населението се е срещало с вируса и предвид, че не малка част от жертвите на Ковид са учители.


Германия например е събрала данни от 53хил училища и детски градини, данните от изследванията показват, че е имало 6 пъти повече случаи на деца с Ковид от очакваното, но много малко от тях са причинили огнища. Все повече изследвания показват, че децата в различна възраст не могат да бъдат слагани под общ знаменател. Например изследване проведено в Женева през миналата година, което включва 4534 души от 2267 домакинства, показва, че при децата на възраст от 5 -9 години рискът от заразяване с 22,7% по-нисък и нараства с възрастта. И ако изследване сред тийнейджърите все пак има някакъв смисъл, заради спецификите на възрастта им, то предлагането на безплатни антигенни тестове на по-малките деца не е толкова необходимо.
От друга страна не е ясно какви са пораженията върху децата, които са се срещали с Ковид било то и безсимптомно, нито какъв % от тях са го срещали.

Бързият антигенен тест, обаче не може да отговори на тези въпроси. Той би дал момента картина и то невярна, защото тестваните няма да са подходящи за изследването. Много по-подходящо би било да се направи тестване за антитела, но това само в случай, че логика и последователност в действията на предлагащите. Може и да има, но въпросът е дали са видими и краткият отговор е „ не“.

На днешният брифинг на здравните власти темата беше засегната. Но вместо комуникационната грешка да бъде поправена, тя се задълбочи още повече. От отговорите на Главния държавен здравен инспектор станаха ясни две неща.

Първо на въпроса на родителите „ кой ще провежда изследването“ той отговори:

„Сега не знам дали искат поименно да им отговоря кой ще го прави. Прави го този, който има право да го прави – това е медицинска сестра или лекар в училището , ако има такъв или външен екип от квалифицирани специалисти, които по цял ден това правят и много добре знаят как да бръкнат в носа, включително и на дете.“

Че външният екип е квалифициран и обучен няма съмнения, но кой и кога обучи медицинските сестри и лекарите в учебните заведения? В препоръките на ЕК за употреба на бързи антигенни тестове ясно е посочено:

„Необходими са обучени здравни и лабораторни служители за извършване на: вземане на проби, тестване, изпитване, анализ и докладване на резултатите от теста на …
Инструкции на производителя за пробо-събирането, безопасното боравене, използването и изхвърлянето трябва да се спазват стриктно. Трябва да бъдат въведени подходящи мерки за биобезопасност при вземане на проби и обработка на проби. Държавите-членки трябва да гарантират достатъчен капацитет и ресурси за вземане на проби и тестване."

По-важно е, че доц. Кунчев „обясни“ защо се прави този скрининг:
„ За да хванем ранни случаи, безсимптомни, да ги изведем от средата и да намалим риск за всички останали“

За националните изисквания за провеждане на изследване с бърз антигенен тест вече споменахме. Ето какво препоръчва ЕК по този въпрос:
Що се отнася до възможността за използване на антигенни тестове при безсимптомни лица, тя трябва да се отбележи, че досега са налице много ограничени данни относно ефективността на бързите антигенни тестове в този контекст. Освен това, за наличните в момента бързи антигенни тестове, инструкциите на производителите НЕ посочват асимптоматичните лица като възможна цел на изследвнето.“

За това, реакцията на родителите не е притеснителна, тя е естествена и право пропорционална на това, което виждат и чуват,. Честна оценка на действията бездействията на управляващите кризата.

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up