Вторник, Май 17, 2022
Follow Us

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед, с която забранява влизането на територията на България, освен след показване на границата на документ удостоверяващ отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа. Мярката е цел да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. Тъй като на българските граждани не може да се забрани влизането в страната, заповедта на Ангелов предвижда 10 дневна карантина, ако не покажат на влизане отрицателен тест.

Тестът сам по себе си не е гаранция а липса на заразяване, първо защото той дава информация валидна в момента на вземането на пробата и това, че преди 72 часа не си бил заразоносител, не значи, че не си станал в следващите 2 дни и второ защото самите тестове дават близо 30% фалшиво отрицателни резултати.
Тук логично възниква и следващия въпрос. След като тест, взет 72 часа преди влизането в страната освобождава от карантина, защо да не може тест взет влизането в страната да те освободи? Той би следвало да е още по-подходящ, защото показва наличие на вирус в момента на влизане, а не 3 дни преди това.
В тази връзка съвсем правилно здравният министър издаде нова заповед, в която направи корекция, която позволява освобождаване от карантина за българските граждани, ако представят отрицателен PCR тест, направен в България, след влизане в страната.Тук обаче възниква и то съвсем основателно следващия въпрос. С друга заповед на министър Ангелов от началото на месец декември миналата година се признават за достоверни не само PCR тестовете, но и Антигенните тестове. Двата вида теста се третират по един и същи начин и резултатите от тях се регистрират в националната статистика.
Е, тогава защо един български гражданин, който пребивава в страната да може да се изследва или с PCR или с Антигенен тест, а същият гражданин, ако влиза в страната, да може да се изследва само с PCR тест?
Не е логично, нали? Или пък има логика, защото темата не е само медицинска. В тези неща има доставки, продажби, приходи и др. Ако от медицинска гледна точка е все едно кой тест ще ползваш, от пазарна не е. Не е все едно и от гледна точка на гражданина. За PCR теста се плаща по 120 лева, а за Антигенния по 20 лева.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Трябва ли държавата да осигури медицинската помощ на бежанците от Украина

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up