Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов издаде заповед, с която забранява влизането на територията на България, освен след показване на границата на документ удостоверяващ отрицателен PCR тест, направен в последните 72 часа. Мярката е цел да се ограничи разпространението на коронавируса в страната. Тъй като на българските граждани не може да се забрани влизането в страната, заповедта на Ангелов предвижда 10 дневна карантина, ако не покажат на влизане отрицателен тест.

Тестът сам по себе си не е гаранция а липса на заразяване, първо защото той дава информация валидна в момента на вземането на пробата и това, че преди 72 часа не си бил заразоносител, не значи, че не си станал в следващите 2 дни и второ защото самите тестове дават близо 30% фалшиво отрицателни резултати.
Тук логично възниква и следващия въпрос. След като тест, взет 72 часа преди влизането в страната освобождава от карантина, защо да не може тест взет влизането в страната да те освободи? Той би следвало да е още по-подходящ, защото показва наличие на вирус в момента на влизане, а не 3 дни преди това.
В тази връзка съвсем правилно здравният министър издаде нова заповед, в която направи корекция, която позволява освобождаване от карантина за българските граждани, ако представят отрицателен PCR тест, направен в България, след влизане в страната.Тук обаче възниква и то съвсем основателно следващия въпрос. С друга заповед на министър Ангелов от началото на месец декември миналата година се признават за достоверни не само PCR тестовете, но и Антигенните тестове. Двата вида теста се третират по един и същи начин и резултатите от тях се регистрират в националната статистика.
Е, тогава защо един български гражданин, който пребивава в страната да може да се изследва или с PCR или с Антигенен тест, а същият гражданин, ако влиза в страната, да може да се изследва само с PCR тест?
Не е логично, нали? Или пък има логика, защото темата не е само медицинска. В тези неща има доставки, продажби, приходи и др. Ако от медицинска гледна точка е все едно кой тест ще ползваш, от пазарна не е. Не е все едно и от гледна точка на гражданина. За PCR теста се плаща по 120 лева, а за Антигенния по 20 лева. 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up