Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

От началото на пандемията до края на ноември Министерство на здравеопазването е похарчило допълнителни над 150 млн. лева, от които 86% са пренасочени от Европейски програми средства. Разходите от бюджета на ведомството са едва около 20млн., в това число и получените дарения. Но по-важните въпроси са за какво са похарчени парите и кой ги е получил.

Бюджетните средства
Към 30 ноември 2020г. според отчета на ведомството, разходите за предотвратяване на разпространението на COVID-19 и лечението му са в общ размер 20,3 млн. лв. 74% от тези средства са разходи за издръжка и са описани като разходи на Регионалните здравни инспекции и на министерството на здравеопазването. Част от разходите за издръжка са платени за закупуване на медикаменти,бързи тестове COVID-19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и за закупуване на лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването. Информацията не е много подробна, но все пак и малкото предоставена буди редица въпроси.
Със средства от бюджета здравното министерство е закупило повече от половин милион броя бързи тестове, от три фирми, на обща стойност 607хил.лв. В обяснителната записка към отчета на ведомството всички тестове са описани просто като бързи. Не се уточнява да ли са тестове за антитела или антигенни, макар и двата вида да се наричат бързи, разликата е съществена, като в употребата, така и в цената. След корекция на отчетите и смяна на един с друг, разходът придоби следния вид:

На фирма „Стерамед“ ООД са платени 1 000 бр. теста на стойност 13 680 лв.
На фирма „Антисел България“ ООД, са платени 16 000 бр. теста на стойност 200 184 лв.
На фирма „Вега Медикал“ ЕООД, са платени 30 000 бр. теста на стойност 393 120 лв. 
За останалите близо 15 млн. похарчени за издръжка, от така направения отчет на практика е непроследимо кой и на каква цена е доставил медикаменти, тестове за бърза диагностика на COVID-19, PCR тестове, лабораторни консумативи за извършване на тези тестове, както и за закупуване на лични предпазни средства за работниците и служителите работещи в системата на здравеопазването Средства се превеждат към регионалните здравни инспекции, а те си пазаруват сами, без публични обществени поръчки. За пример можем да вземем Столичната РЗИ, която няма обществени поръчки от март до сега, освен една, за обучение на персонала.

срзи

Средства на ЕС
Изхарчените европейски средства за борба с Ковид 19 са в размер 130 млн. лв до края на месец ноември и са обвързани с две Европейски програми – „Региони в растеж“ и „Развитие на човешки ресурси".
По "Региони в растеж" са изхарчени 24 млн. от тях, предимно за придобиване на нефинансови активи.
За първото полугодие, до края на месец юни, здравното министерство е публикувало информация на две места – в раздел „ отчети“ и в раздел „ за граждани“ .
Според информацията, определена в раздел „за граждани“ по оперативна програма „Региони в растеж“ към 30 юни 2020г., са изхарчени 22 132 767.49 лева за доставка на 317 респиратора, тестове и предпазни средства.

граждани

В същото време, според информацията в раздел „отчети“, към 30 юни са усвоени 15 362 231 лева, от които 4,1 млн. лв за респиратори, от които са доставени 45 и 9,9 млн. лв за предпазни средства от Китай и Турция
През юли министерството ни предостави официална информация, че всичките 317 респиратора са доставени и разпределени в държавните болници. Но според отчетите им до края на юли са доставени не 317, а 100 бр. (тогава са пристигнали 55 респиратора от общата поръчка на ЕК за нуждите на ЕС и 45 от договора с Китай)

юли

През август става особено заплетено. В отчета от тогава броят на доставените респиратори от предходния отчет е намалял с 20 и доставените вече са 80. Сумата се е увеличила на 4,9 млн. лв, но вече не за 317, а едва 195 респиратора.

август

Освен, че броят на поръчаните и на доставените респиратори драматично намалява, се увеличава броят на фирмите към, които са направени плащания.
Освен с Китайската компания и чрез ЕК, се плаща и на Best medical care – за доставка на 60 респиратора и на С§Т България ЕООД за 30бр.


Към края на септември договорът с Бест медикал кеар е прекратен, по-късно и платената им сума е възстановена. България, обаче все още очаква 195 респиратора, но вече на стойност 6,2 млн. лв.
От отчета към 30 септември става ясно, че би трябвало да сме получили общо 135 броя (55 от договора с ЕС, 50 от Китай и 30 С§Т България ЕООД )
През октомври са отразени плащания към нова фирма „Глобалмед“ ЕООД гр. Монтана, с която бил сключен договор още на 1 април, за доставка на още 92 бр. респиратори. Така общо, към края на октомври сме получили 232 бр. на стойност вече 7,2 млн. лв., само че, според публикуваната информация сме получили 227 (135 до септември + 92 )
В последния наличен отчет, от края ноември, се добавят още 5 все пак доставени от Бест медикал кеар и така според сметката на МЗ сме получили 237 броя на стойност 7,3 млн. лв. Според калкулатора сме получили 232. Едни 5 броя МЗ ги брои два пъти за доставени, но явно не ги брои при получаването.

И Еркюл Поаро не може да отговори на въпроса колко респиратора е купила МЗ със Европейски пари: 317 през юли, 232 през октомври или 237 до края на ноември?
И ако тук бройката е малка, а респираторът е все пак голям предмет, то с доставените стотици хиляди предпазни средства, тестове, китове, маски и т.н. е невъзможно даже да се пита, защото вероятно няма и кой да отговори. За тях обаче са похарчени дори повече средства, отколкото за респираторите.
По Оперативна програма „Региони в растеж“, до края на ноември за предпазни средства са изплатени 15 004 988 лв. От тях почти 10 млн. лв. са по договорите с Китайката фирма и Турция, а останалите 5 млн. лв. са три български фирми - Аполо ООД и с МАК АД и „Арексим инженеринг“.

Развитие на човешки ресурси
До тук с малките суми. По другата европейска програма – „Развитие на човешки ресурси“ са изразходени 105 млн.лв. От тях за почти всичките са за допълнителните възнаграждения от 1000лв. за работа на първа линия - 70 млн. са преведени на лечебните заведения и 34,9 млн. на ЦСМП, НЦЗПБ, И РЗИ.
За месец ноември на болниците са изплатени близо 17млн. лв или за около 12 хиляди души медицински и немедицински персонал (по 1000 лева за заплати и около 500 лева осигуровки). Колко души са били хоспитализирани през този месец няма данни, но знаем, че към 30 ноември в болница се намират близо 7 хил. души с Ковид, тоест би трябвало да имаме поне по двама платени медици на болен. За месец септември са изплатени близо 14 млн. лева на болниците, а към 30 септември броят на хоспитализираните е едва 814 души. Това прави поне по 10 платени медици на болен! Всички свидетелства на лекари, болни и мениджъри сочат, че сме имали по-скоро двама медици на 30 болни.
Общо от началото на пандемията, до 1ви септември през болниците са преминали 5340 души или средно по 840 на месец. За тях през първите 6 месеца на пандемията са платени 29млн. или средно по 4,6 млн. лева месечно.
Равносметката е ясна изхарчени са над 150 млн. лева за борба с Ковид. Големи подготовки, обещания, организатори и организации. Единственото неясно е, за какво точно са похарчени и какъв е ефектът от това. Има или няма 317 доставени респиратора, ако има къде са, а ако няма – тогава в какво точно се състоеше подготовката за доставки по спешност, а в същото време, в пика на пандемията през ноември, болните оставаха пред болниците?
Грешките в отчетите на държавна институция са недопустими, а дали системно разминаване в сумите и броят е от компетенцията на други институции? Във всички случаи не вдъхва доверие, нито теорията, нито фактите.
Фактите са такива – въпреки, че обществото доброволно или насила осигури време за подготовка на системата, ЕС осигури средствата, а шепа медици и доброволци си жертваха здравето, а някои живота, подготовка нямаше.
Помните ли, че в Пловдив откриха болница за Ковид, но без респиратори и после я закриха? Помните ли картините на умиращите пред болниците хора? Помните ли линейките, обикалящи по цял ден от болница на болница в търсене на легла?
Платени са 70 милиона лева на медици, но желаещи да работят в Ковид отделенията няма и няма. Дали, защото едни са получили по 1000 лв, рискувайки живота си, а други от 3 етажа разстояние?
Колко да е ефективността на тези харчове и каква е била ползата, след като посрещнахме новата година с рекорд по брой на умрелите?
Полза сигурно е имало. За някои.

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up