Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Макар че Ковид-19 навърши вече една година по много от въпросите, които го касаят няма еднозначен отговор.
Не е ясно какъв процент от хората, които са имали Covid-19, развиват достатъчно имунен отговор, който да ги предпази от последваща инфекция. Колко силен е имунитетът може да зависи от различни фактори, един от които е колко тежка е била първата ви среща с вируса.


Последното проучване на Public Health England ( PHE ) показа, че естествено придобитият имунитет в резултат на минали инфекции осигуряват 83% защита срещу реинфекция в сравнение с хората, които не са се разболявали преди. Според проучването този имунитет продължава най-малко 5 месеца

Въпреки това, вече има не малко потвърдени случаи на повторна инфекция, в някои случаи второто заразяване протича по-тежко от първото.
PCR тестът може да се позитивира месеци, въпреки, че симптомите се отшумели, но реинфекцията се потвърждава когато тестовете покажа, че генетичният състав на вируса е различен до степен, която не може да бъде обяснена чрез in vivo еволюция.
До сега са описани общо 39 сигурни случаи на повторно заразяване, от които 2 са починали. При 11 от тях заболяването е протекло по-тежко втория път. Периодът на реинфекция варира между 10 и 250 дни в различните случаи. Списъкът с предполагаемите случаи на повторно заразяване е доста по-дълъг. В него са описани 2387 души, от които 24 са починали.
На фона на общият брой от близо 100 милиона регистрираните случаи на Ковид-19, броят на случаите на повторно заразените ене азслужава особено внимание.

Какво тогава може да ни даде ваксината и какво е различното?
Първо имунитетът, който се придобива след ваксинация може да не е същият като естествения имунитет, но това не е доказано. Ваксините базирани на иРНК, карат вашите клетки да произведат белтък, срещу който да се изгради имунитет.
Теоретично е възможно това да доведе до по-силен и устойчив имунен отговор от този след естествена инфекция, но това засега е само хипотеза. В повечето случаи преболедуването създава по-силен и траен имунитет от ваксинирането.
Фаза 3 на клиничното изпитване на тези ваксини има данни, че може ваксината да осигурява допълнителна защита за тези, които вече са имали предишна инфекция с SARS-CoV2 преди да се ваксинират.


Тестът за антителата ще ни помогне ли да разберем какъв е имунния ни статус?
За съжаление и тук отговорът е „може би“ Антителата може и да вдъхват увереност, но предвид случаите на повторно заразяване в кратки интервали, не е сигурно до колко точно сигурни може да сме, освен това не се знае и колко бързо може да изчезнат.
От друга страна липсата на антитела не означава непременно, че не сме защитени. Би трябвало при първата среща с вируса имунната система да го е запомнила и да започне да образува антитела веднага след като го „засече“ отново.

Голямото НО
Голямото „Но“ на всичко казано, е че имаме твърде много „вероятно“, „предполага се“ и „би трябвало“. Числата са твърде малко, за да може да се направят категорични и сигурни изводи. Проучванията са продължиха твърде кратко и определено има нужда от още време, наблюдение и данни. Факт е, и че ваксини получиха разрешение за спешна употреба (EUA), а не пълно одобрение, а това само по себе си говори, че има още много какво да се научи за тях.
Все пак Центърът за контрол и превенция на заболяванията САЩ дава следния отговор на този често задаван въпрос трябва ли преболедувалите да се ваксинират:
„Поради тежките рискове за здравето, свързани с COVID-19 и факта, че е възможна реинфекция с COVID-19, трябва да се ваксинирате, независимо дали вече сте имали инфекция с COVID-19. Ако сте били лекувани за симптоми на COVID-19 с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма, трябва да изчакате 90 дни, преди да получите ваксина срещу COVID-19. Експертите все още не знаят колко дълго някой е защитен от заболяване отново след възстановяване от COVID-19. Имунитетът, който някой получава от инфекция, наречена „естествен имунитет“, варира от човек на човек. Рядко се случва някой, който е прекарал COVID-19, да се зарази отново. Също така е необичайно хората, които получават COVID-19 отново, да го получат в рамките на 90 дни след като са се възстановили от първата си инфекция. Няма да знаем колко дълго продължава имунитетът, произведен чрез ваксинация, докато не получим повече данни за това колко добре действат ваксините. Както естественият имунитет, така и индуцираният от ваксина имунитет са важни аспекти на COVID-19, върху които експертите работят, за да научат повече, и Центърът ще информира обществеността, когато станат налични нови доказателства.“
Поради тежките рискове за здравето, свързани с COVID-19 и факта, че е възможна повторна инфекция с COVID-19, ваксината трябва да ви бъде предложена, независимо дали вече сте имали инфекция с COVID-19.
Понастоящем експертите не знаят колко дълго някой е защитен от повторно заболяване след възстановяване от COVID-19. Имунитетът, който някой получава от инфекция, наречена естествен имунитет, варира от човек на човек.

Какво казват експертите у нас
Председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова:
„Ако вече имат придобити антитела, могат да изчакат с ваксинирането.“

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев. хората с антитела трябва да се ваксинират, но е добре да дадат предимство на тези, които не са се срещали с вируса.

Директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, проф. Андрей Чорбанов смята, че
Няма логика и нужда да се ваксинират тези, които са преболедували, защото заболяването със сигурност изгражда траен имунитет

Проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб
„Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец от излекуването им“

Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е на мнение, че:
Зависи от отдалечеността на момента, в който сме изкарали вируса. Ако сме преболедували преди 2-3 седмици няма нужда, но не знаем докога ще сме защитени. Ваксината играе ролята на допълнителен тласък на имунитета. Но ако някой реши и си направи тест за антитела и има такива, и реши да не се ваксинира, няма да се ваксинира“

Изглежда, че това, че сме се срещали с инфекцията само по себе си не може да е причина да не се ваксинираме, но и не означава, че трябва да се ваксинираме непременно първи, предвид недостига на ваксини в световен мащаб. В общия случай с предимство се ползват две групи – медицинският персонал, защото при тях рискът от заразяване е твърде голям и възрастните и хронично болните, защото е при тях вероятността да не се справят е по-голяма. има едни други, също важни въпроси, произтичащи от различните мнения.

Но между „може да се изчака“ и „ не съветваме ..“ има разлика.
От медицинска гледна точка трябва да бъде уточнено за обществото какво означава пълно възстановяване и какви показатели трябва да се проследят. Не по-малко важно да се знае как взаимодейства ваксината с лекарства, особено с тези използвани за лечение на Ковид и колко време след тяхната употреба може да се приложи ваксина.
Същите въпроси могат да се отнесат и към лечението с плазма.

От организационна гледна точка също е важно бъдещи потребители на ваксините да бъдат информирани своевременно, за да бъдат съставени правилните списъци и масовата ваксинация да има максимален ефект.
Важно е да се подчертае, че информирането на обществеността, в този случай, е задължение на Здравното министерство и двата щаба. Обаче може ли да се проведе информационна кампания без да има единно и научно издържано институционално мнение?
Докато това е така, хората ще запълват празнотата от информация от алтернативни източници и все по-трудно ще правят разлика между научните теории и научните доказателства и откровените спекулации.

Каква е причината за липса на лекарства?

 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up