Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Столична регионална здравна инспекция глоби Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД за ваксиниране на хора извън обхвата на заповедта на здравния министър.
Санкциите са наложени на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването и са наложени санкции в размер от 500 до 2000лв за нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето.

 

От болница "Сердика" обясниха, че PR –мениджърът Гери Дончева е ваксинирана като част от персонала, а от „Свети Лазар“ написаха в официалната си позиция, че са били предвидени дози за 21 човека, но двама от тях са се оказали с антитела и са се отказа, затова „излишните“ две дози са били поставени на двама души от техническа поддръжка, за не се изхвърлят.
И понеже министърът на здравеопазването се закани, че проверките и глобите ще продължат би било добре текстовете да се прецизират, за да не се получи както с глобите от пролетта – актовете да падат в съда, а разходите да са за сметка на данъкоплатеца.

На първо място в момента съгласно заповедта на министъра, се имунизират лицата включени в Първа фаза от Националния план за ваксинация. Това са медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.
В плана не само не е уточнено какъв точно може или не може да бъде този помощен персонал, но и никъде в Заповедта, на основание на която са наложени санкциите, не е записано, че ваксинирането трябва да става по списък. Спокойно можем да кажем, че от юридическа гледна, санкцията е сякаш по-скоро за нуждите на пиара, отколкото на правораздаването.

Ако условно приемем, че има извършено нарушение, както например с ваксинирането на общинските съветници в болницата в Сандански, тогава би трябвало да се постави въпросът – защо санкциите се налагат само на юридическото лице, но не е и на физическото. Все пак в Закона за здравето беше създаден специален член за това през пролетта, на основание на който бяха налагани глоби от 5000лв. за разходки в парка. С други думи следва да бъдат глобени не само поставилите ваксината, но и тези, на които е поставена, защото те също се явяват нарушители, нали? Или пък не се явяват?

На второ място от текстовете на наредбата не става ясно как трябва да постъпят нарушителите (болница Сердика, болница Свети Лазар и в Сандански) при поставяне на втората доза от ваксината на тези лица. Ако не я поставят в срок от 21 дни, ваксинираните първия път ще останат без имунитет и всичко ще отиде на халост. Ако поставят ваксини на същите лица след 21 дни, те трябва отново да бъдат санкционирани, като глобите ще са дори двойни, защото това вече ще е повторно нарушение.

На следващо място на повърхността излиза един много важен въпрос. Болниците получават ваксините в в многодозови флакони и ги прилагат в доза и по схема, съгласно дозировката и начина на приложение, посочен в Кратката характеристика на продукта. Според нея, приготвената за употреба ваксина (разредена и размразена) има годност не повече от 6 часа и съдържа максимум 6 дози. Например за ваксинирането на 21 човека ще са нужни 4 флакона, всеки с по 6 дози или общо 24 дози. Какво трябва да направят лечебните заведения с останалите 3 дози?
Ако се отнасят с грижата на добър стопанин и ги поставят някому, ще бъдат глобени. Ако ги хвърлят в боклука няма да бъда глобени. А би трябвало да е обратното, или?

Не знаем дали санкциите на двете болници ще издържат в съда. По-скоро не, защото ваксинираните лица изглежда да са в обхвата на лицата от първа фаза на Националния план за ваксинация.
Да повторим Първа фаза включва поставяне на ваксини на медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал.
Прави ли ви впечатление кои лица отсъстват от тази дефиниция, но се ваксинираха и то пред телевизионните камери?
Точно така, това са здравният министър проф. Константин Ангелов, Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и Oтец Тихон от Българската православна църква, когото ваксинираха заедно с министъра. Нито един от тримата не попада в първа фаза на Националния ваксинационен план.
Пита се в такъв случай какво е длъжен да направи Директора на РЗИ д-р Данчо Пенчев? Да глоби нарушителите, нали? А в случая с Кунчев трябва да глоби себе си, защото ваксината му е поставена точно в РЗИ!
Пиарът си е пиар, ама никой не е над закона, или?

Каква е причината за липса на лекарства?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up