Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Възрастните хора, особено тези в домове за постоянно настаняване, са особено рискови за тежко протичане на заболяването при среща с Ковид. Също така смъртността в тези институции е висока и заради възрастта и заради спецификата на заболяванията им.
Според публикация в The Lancet, изследване на заболяемостта от Ковид в Швеция е показало, че рапространението и смъртността са силно зависими от гъстотата на населението и размера на домакинството, в това изследване попадат и т. нар. домове за грижи, тъй като образно казано те са едно много голямо домакинство. Според резултатите смъртността свързана с Ковид в тези места е по-висока от къде и да било другаде.


В международен мащаб социалните домове са обект на сериозно наблюдение и стриктни препоръки. По данни на СЗО от юли мин. години, между 30 и 60 % от починалите в Европа от Ковид са били потребители в домове за дългосрочна грижа.
Данните от Испания, например показаха, че около 70% от починалите от Ковид- 19 са били жители на старчески домове.

Защо това е важно
На първо място хората в домовете за дългосрочна грижа , макар и част от обществото не са част от активния обществен живот, за това е от значение при изчисляване и определяне размера на епидемията да се вземат предвид и тези показатели.
На второ място, като затворени институции заразата е този тип домове може да бъде добре овладяна при стриктни мерки и добър контрол, което пък би намалило голяма част от общата смъртността от Ковид.
Въз основа на тези наблюдения почти всяка държава в света включва тази група хора в приоритети за ваксинация.

В България за отделни случаи в старческите домове разбираме от медиите. Нито здравното министерство, нито Правителството, нито НОЩ някога са предоставяли обобщена информация за случващото се там.
Още повече в данните в националният информационен портал, който следи епидемията у наср няма статистика за това как е разпределена смъртността в отделните възрастови групи.
Тъй като Министерски съвет взема всички решения относно Епидемичната обстановка и Националният оперативен щаб е създаден като негов орган за борба с Ковид -19 ги попитахме каква е ситуацията в този тип домове за дългосрочна грижа и помолихме за списък за всички такива в страната.


След известно време ни отговориха, че не разполагат с исканата информация и препратиха въпроса към Министерство на здравеопазването. Тук е мястото да подчертаем, че Главният държавен здравен инспектор е назначен към министерство на здравеопазването и че въз онова на неговите доклади и епидемични анализи се предлагат и след това приемат, всички мерки, касаещи Ковид в държавата.
За това и малко трагикомично прозвуча отговорът, който получихме: и министерство на здравеопазването не разполага с тази информация. Освен, че не знаят какви са последствията от Ковид в домовете за дългосрочна грижа, те дори нямат списък с тях, не знаят колко са или къде са. По този въпрос са ни препратили към МТСП .
Че си нямаме и идея колко са заразени и починали в социалните домове е доста притеснителна информация и истината е, че за близо двете седмици, които им отне да ни кажат, че не „ не знаят“ можеше да я съберат, но това само в случай, че съдбата на всички тези възрастни хора ги интересува.

Но не по-малко притеснителни са въпросите, които поставя тази „информация“, като например въз основа на какво бе взето решение потребителите на домовете да бъдат ваксинирани веднага след медицинските лица, щом не ясно как са били засегнати.
И ако не се знае това, при положение че по официални данни между 30 и 60% от смъртността от Ковид е концентрирана там, какво изобщо се знае?
На челни места по смъртност – но не се знае защо.
На последно място по тестване - но не се знае защо
На последно място по ваксинации – но не се знае защо
И за капак - никаква идея какво се случва с тези хора, които министерството само е определило като уязвимо и високо рисково.
За сметка на това имаме стотици затворени бизнеси, хиляди деца с условен достъп до образование и много необяснена смърт.
Ето така се управлява пандемия и това наистина е най-добре управляваната криза, но само ако я сравняваме с тези от началото на миналия век Другото е немислимо. И няма нищо общо нито с компетентност, нито с управление, нито с филантропията, за която бяха дадени сериозни заявки и в началото и сега.

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up