Понеделник, Март 01, 2021
Pfizer очаква резултати от изпитвания на ваксината при деца над 12 г. до края на март

През първото тримесечие може би компанията Pfizer ще има отговор на въпроса за възможността ваксината, създадена от нея съвместно с BioNTech, да бъде прилагана и при деца. Това стана ясно от думите на Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer, по време на онлайн дискусия, организирана от групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, предаде БНР. Засега ваксината е разрешена за употреба на хора на 16 и повече години, а в момента текат клинични изпитвания за възрастовата група между 12 и 16 години.

 

Предпазва ли ваксината на Pfizer/BioNTech от пренасяне на вируса от вече имунизиран човек на друг, който не е бил имунизиран? На този въпрос изпълнителният директор на Pfizer отговори: "Знаем от данните при животни, че има много висока защита от предаване на вируса, но все още не сме го доказали при хора. Отговора ще знаем през февруари“.

Алберт Бурла коментира и темата за трайността на имунитета след ваксиниране: "Към момента от хората, които са ваксинирани преди 6 или 7 месеца, знаем, че те имат много висока защита срещу вируса. Сега трябва да изчакаме поне 1 година, след това – 2. Добрата новина е, че ако установим понижаване на имунитета, с една инжекция ние може да го подсилим", обясни той.

По думите му, изглежда ваксината има много голяма ефективност срещу вариантите на вируса, които са установени в Обединеното кралство и в Южна Африка. „Това са много обнадеждаващи резултати, но ние трябва да направим още медицински изпитвания. Мисля, че резултатите ще бъдат много добри", посочи изпълнителният директор на Pfizer.

Алберт Бурла подчерта, че друг сериозен проблем са доставките на достатъчно дози, защото за всички е ясно, че не са важни просто ваксините като медикамент, макар и това да е сериозно научно постижение, а процесът на ваксинация – т.е. да има достатъчно дози за достатъчно хора: "Очакваме, че тази година Pfizer и BioNTech ще можем да произведем 2 милиарда дози вместо първоначалните 1,3 милиарда. Европейският съюз си осигури значително количество от тези дози. Европейските власти оказват натиск, за да доставим повече ваксини, но ние трябва да балансираме доставките по целия свят", каза още той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up