Вторник, Август 16, 2022
Follow Us

Праламентът единодушно гласува за ратификация на споразумението за подпомагане на продажбата между България и Кралство Швеция и Janssen Pharmaceutica NV за ваксината срещу COVID-19. Впоследствие на днешното си заседание депутатите приеха и проект на решение за одобряване участието на България в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствата CUREVAC AG и Moderna Switzerland GmbH предварителни споразумения за покупка на ваксини.

 

Припомняме, че с писмо до Европейската комисия България заяви изричен отказ от включване в Споразумението за закупуване на ваксина от Janssen Pharmaceutica. След изтичането на крайния срок за изричен отказ обаче се оказа, че само България се е отказала от договор и заради принципите на солидарност в ЕС се налага този договор да бъде сключен.

Заради изразения изричен отказ от сключване на договор с компанията Janssen Pharmaceutica, правният механизъм за получаване на дози от тази ваксина ще бъде реализиран чрез споразумение с друга държава членка, която да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в АРА.

Дозите, които ще получим, обаче няма да предварително записаните в Споразумението с ЕС, а само част от цялото количество, става ясно от споразумението. За ваксината на Janssen Pharmaceutica) в ЕС е заложено разпределение на 200 000 000 дози, като от тях България трябваше да получи 3 100 000. След допълнителни уточнения с Европейската комисия и Кралство Швеция, като координатор на процеса на разпределение на количествата между държавите членки, е било постигнато съгласие за намаляване на количеството за България на 2 милиона дози.

Необходимото количество ще бъде предоставено за закупуване от Швейцария, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up