Неделя, Февруари 28, 2021
Разликите между ваксините на Пфайзер и Модерна

Ваксината срещу коронавирус, изготвена от Moderna е подобна на ваксината на Pfizer-BioNTech, която получи разрешение за употреба по спешност, но
между тях има и няколко ключови разлики. Най-важното е, че ваксината на Moderna може да се съхранява в нормални фризери и не се нуждае от супер студена транспортна мрежа, което я прави по-достъпна за по-малки групи хора и местни общности.

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) планира да издаде разрешение за спешна употреба на Moderna, което се очаква да стане до петък.
Докато Pfizer е фармацевтичен гигант, Moderna (името е абревиатура от модифициране на РНК) - е биотехнологична компания, базирана в Кеймбридж, щата Масачузетс. Създадена е през 2010 г. и никога не е пускала продукт на пазара, включително и някоя от деветте си ваксини, кандидатстващи за разрешение за употреба от FDA. Също така никога преди това не е довеждал продукт до трета фаза на клинично изпитване.
Учените на компанията вече са си сътрудничили с изследователите от Националния здравен институт при разработката на вакснина срещу друг коронавирус - MERS. Веднага след като китайски учени пуснаха геномната последователност на новия коронавирус в средата на януари, от Moderna започнаха работа по новата ваксина.
Разработката на ваксината, наречена mRNA-1273, е била подкрепена от Националния институт по алергии и инфекциозни болести. Американският институт за научноизследователска и развойна дейност по биомедицински изследвания (BARDA) е подкрепил провеждането на клинични изпитвания и подпомага увеличаването на производството.

FDA дава разрешение за започване на проучване на ваксината на Moderna на 3 март. Напреднало клинично проучване стартира на 27 юли и това беше първото финансирано от правителството клинично изпитване във фаза 3 за ваксина Covid-19 в САЩ. Компанията кандидатства пред FDA за разрешение за спешна употреба на ваксината на 30 ноември.
Ваксината Moderna е ефективна за предотвратяване на случаите на Covid-19 като цяло и за ограничаване на тежки случаи.
Ефективността на ваксината срещу Covid-19 е била 94,1%, настъпвайки най-малко 14 дни след втората доза, съгласно документ, публикуван от консултативен комитет към FDA.
В проучването на Moderna, на 15 000 участници е дадено плацебо, което е инжекция с физиологичен разтвор. В продължение на няколко месеца 185 от тях развиват Covid-19, като 30 развиват тежки форми на заболяването. Един от тях починал.
Други 15 000 участници са получили ваксината и само 11 от тях са заболели от Covid-19. Никой от 11-те не е имал тежка форма на заболяването.
Ваксината е ефективна за всички възрастови групи, пол, расови и етнически групи и участници с медицински съпътстващи заболявания, свързани с висок риск от тежък Covid-19. Около 10% от участниците в изследването са били чернокожи, а 20% са испанци или латиноамериканци.
Как работи?
Подобно на ваксината на Pfizer, тази на Moderna доставя информационна РНК, (иРНК), която представлява „рецепта за синтез на белтъци, които стоят на повърхността на коронавируса. След инжектиране на ваксината, имунната система на организма произвежда антитела към белтъка на вируса. Ако по-късно ваксинирано лице е изложено на коронавирус, тези антитела са готови за атака.
Ваксината съдържа също липиди, трометамин, оцетна киселина, натриев ацетат и захароза.
По какво се различава ваксината на Moderna от тази на Pfizer?
Двете ваксини са много сходни, но имат няколко ключови разлики, които правят ваксината на Moderna "по-гъвкава", както казва министърът на здравеопазването и човешките ресурси в САЩ Alex Azar миналия месец.
Ефикасност: Както Moderna, така и ваксината Pfizer-BioNTech показват сходни нива на ефикасност от близо 95%.
"Те изглеждат приблизително еквивалентни", каза д-р Paul Offit, член на консултативния комитет на FDA за ваксини, по време на гостуването си в "Нов ден" на CNN във вторник.
Структура: И двете ваксини разчитат на иРНК, за да работят, макар и с малко по-различни структури и добавки.
"Въпреки че и двете са информационна РНК ваксини, те наистина са различни молекули на РНК на вируса и имат различни системи от липиди (вид мастна капчица, в която се намира РНК) за доставяне в организма", каза Offit . „Ето защо те имат различни характеристики за съхранение и обработка.“
Студено съхранение: Най-важното е, че ваксината на Moderna не трябва да се съхранява при супер студени температури, като тази на Pfizer.
Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при около минус 75 градуса по Целзий, което е с около 50 градуса по-ниска температура от всяка друга ваксина, използвана в момента. Ваксината може да се постави в хладилник само до пет дни преди изтичането на срока на годност.
За да отговори на това изискване, Центърът за контрол на заразните болести издаде поредица от изисквания за работа и съхранение, известни като "студена верига", които включват скъпи свръхстудени фризери и много сух лед.
За разлика от това, ваксината на Moderna може да се поддържа на около минус 20 градуса по Целзий или около температурата, поддържана от домашен фризер, според Moncef Slaoui, ръководител в администрацията, отговорна за разработване на ваксина за Covid-19. Ваксината на Moderna може да се съхранява и в обикновен хладилник в продължение на 30 дни, преди да изтече срока на годност.
"Така, че тя е по-лесно управляема и много по-лесно достъпна", каза Slaoui във вторник.
Тези разлики предполагат, че ваксината на Pfizer може да се използва повече за големи институции с изградена инфраструктура като болници, докато ваксината на Moderna може да бъде по-полезна за по-малки заведения и малки населени места и общности.
Дозировка и време: Ваксината на Moderna се прилага като две дози от 100 микрограма, дадени с интервал от 28 дни. Ваксината на Pfizer се прилага като две дози от 30 микрограма, дадени с интервал от 21 дни.
Възраст: Ако бъде разрешена, ваксината Moderna ще се използва при хора на 18 и повече години, докато ваксината Pfizer е разрешена за хора на 16 и повече години.
Ваксината има "благоприятен" профил на безопасност, се казва в документа на FDA, "без да са идентифицирани конкретни рискове за безопасността", които биха попречили да получи спешно разрешение.
Най-честите нежелани реакции към ваксината, според документа са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, болки в мускулите, болки в ставите и втрисане. Съобщава се и за подути лимфни възли.
Като цяло „честотата на нефаталните сериозни нежелани събития е ниска и без значителни дисбаланси“ между групата, получила ваксината, и групата, получила плацебо.
Според Slaoui около 10-15% от имунизираните хора ще развият "доста забележими странични ефекти".
Източник: CNN's Jen Christensen, Elizabeth Cohen and Naomi Thomas

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up