Петък, Януари 28, 2022
Follow Us

„Проблем с Клексан и Фраксипарин има. От много краища ни пишат за това - търсила съм лекарства за познати. Има обективни причини за липсата им, но за това трябва да се говори открито. Неглижирането на проблема няма да го реши.“ Това казва в интервю за сайта Фрогнюз, Председателят на българският фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
Освен двата медикамента, които се използват за профилактика на тромбози, перманентна е липсата и на най-често използвания за борба с ковид антибиотик азитромицин, въпреки, че за производството на същия има издадено разрешение за употреба в България и през пролетта бяха внесени извънредно 30000 опаковки от Китай.

Проблематично остава и намирането на различните видове съдържащи кортикостероиди лекарства, които също се използват широко за лечение на усложнени случаи на ковид.
Дефицитите безспорно са породени от рязко нарасналото търсене на лекарства за ковид, в това число и за презапасяване, поради създалата се паника. Фактът обаче, че дефицитите не могат да бъдат преодолени в продължение на месеци не може да се обясни само с нарасналото търсене.

Причината за недостига трябва да се търси в свръхрегулацията на пазара на лекарства, която пречи на нормалните пазарни механизми да сработят и да задоволят потребностите. Правителството би могло бързо да реши проблема, като махне поне част от натрупаните през годините ненужни ограничения на производството, вноса, регистрацията на цени, търговията на едро и дребно с лекарства.
Вместо това, правителствените говорители се пренесоха на полето на пиара, като повтарят, че проблем с лекарствата няма. Казват, че една лъжа, като я повториш 100 пъти става истина, но не и за тези, които наистина се нуждаят.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up