Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Тестват обща ваксина Оксфорд-Спутник

Руски и британски учени ще създадат екип, който да проучва комбиниран препарат от ваксините „Спутник" и тази на AstraZeneca, съобщи ББС. Целта е да се проучи дали ефективността срещу КОВИД може да се подобри. Това е възможно, защото и двете ваксини са разработени по подобен метод.

Те са с т.нар. аденовирусен вектор, базиран на отслабена версия на причинителя на обикновената настинка - аденовирусът, съдържащ генетичния материал на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Смесването на две подобни ваксини би могло да провокира по-добър имунен отговор, смятат учените.

Изпитванията ще се правят в Русия и в тях ще участват доброволци над 18 години, макар че засега не е ясно колко точно ще са те.

„Спутник 5" вече се прилага за масова ваксинация в Русия, а препаратът на Университета в Оксфорд и AstraZeneca е в трета, последна фаза на тестовете, като според последните публикувани резултати, ваксината е безопасна и ефективна. Учените все още събират данните за ефективността на ваксината върху по-възрастни хора и очакват одобрението за употреба от регулаторните органи във Великобритания.

Проучваме комбинации от различни аденовирусни ваксини – каквато е и тази на AstraZeneca, за да се установи дали микс от различни препарати може да доведе до по-добър имунен отговор и защита от КОВИД, обясняват от компанията. „Работим с партньори от индустрията, с правителства и изследователски институции по цял свят и скоро ще започнем проучвания заедно с института „Гамалея", за да установим дали две ваксини, базирани на аденовируси, могат да се комбинират успешно", заявяват от AstraZeneca.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up