Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Хакерска атака срещу разработката на ваксината срещу COVID

Американският производител на лекарства Pfizer и германският му партньор BioNTech разкриха, че е имало "незаконен достъп" до документи, свързани с разработката на ваксината им срещу COVID-19, при кибератака срещу европейския регулатор на лекарствата, съобщи „Ройтерс“, цитирана от Investor.bg.

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която оценява ваксините за Европейския съюз, няколко часа по-рано обяви, че е станала обект на кибератака, но без да разкрива повече подробности. Pfizer и BioNTech заявиха, че не вярват да са компрометирани лични данни на участници в клинични проучвания, а EMA ги е уверила, че кибератаката няма да има ефект върху плановете за прегледа й. Двете компании твърдят, че са били информирани от EMA, „че агенцията е била обект на кибератака и някои документи, свързани с регулаторното кандидатстване на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19”, са станали достъпни за хакерите. Подобни документи могат да бъдат изключително ценни за други страни или компании, които бързат да разработят ваксини, коментират експерти.

Компаниите твърдят, че „няма пробиви в системите на BioNTech или Pfizer във връзка с този инцидент и не сме наясно дали участници в проучването са идентифицирани чрез достъпа до данните“. Говорителка на BioNTech е отказала да коментира допълнително въпроса. Pfizer пък не е отговорила на запитването за коментар.

Ваксината на двете компании е главен претендент в глобалната надпревара за победа срещу COVID-19. Тя вече се ползва във Великобритания.

„Що се отнася до данните, предоставени на този вид регулаторни органи, говорим за конфиденциална информация за ваксината и за механизма ѝ за действие, ефективността, рисковете и известните странични ефекти от нея и всякакви уникални аспекти като напътствията за работа с нея“, посочва Марк Роджърс, основател на CTI-League, доброволческа група, която се бори с кибератаките, свързани с COVID-19.

Опитите за кибератаки срещу здравни и медицински организации се засилиха по време на пандемията, тъй като хакери, вариращи от държавни шпиони до киберпрестъпници, издирват ключова информация за ваксините.

Ройтерс по-рано съобщи, че има съмнения, че хакери, свързани със Северна Корея, Южна Корея, Иран, Виетнам, Китай и Русия, са се опитали в рамките на отделни атаки да откраднат информация за вируса и потенциалните му лечения.

Тези кампании са били насочени към множество компании за разработка на фармацевтични продукти и ваксини, включително Gilead, Johnson & Johnson, Novavax и Moderna. Регулатори и международни агенции като СЗО също са подложени на непрестанни атаки.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up