Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

Американският производител на лекарства Pfizer и германският му партньор BioNTech разкриха, че е имало "незаконен достъп" до документи, свързани с разработката на ваксината им срещу COVID-19, при кибератака срещу европейския регулатор на лекарствата, съобщи „Ройтерс“, цитирана от Investor.bg.

 

Европейската агенция по лекарствата (EMA), която оценява ваксините за Европейския съюз, няколко часа по-рано обяви, че е станала обект на кибератака, но без да разкрива повече подробности. Pfizer и BioNTech заявиха, че не вярват да са компрометирани лични данни на участници в клинични проучвания, а EMA ги е уверила, че кибератаката няма да има ефект върху плановете за прегледа й. Двете компании твърдят, че са били информирани от EMA, „че агенцията е била обект на кибератака и някои документи, свързани с регулаторното кандидатстване на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19”, са станали достъпни за хакерите. Подобни документи могат да бъдат изключително ценни за други страни или компании, които бързат да разработят ваксини, коментират експерти.

Компаниите твърдят, че „няма пробиви в системите на BioNTech или Pfizer във връзка с този инцидент и не сме наясно дали участници в проучването са идентифицирани чрез достъпа до данните“. Говорителка на BioNTech е отказала да коментира допълнително въпроса. Pfizer пък не е отговорила на запитването за коментар.

Ваксината на двете компании е главен претендент в глобалната надпревара за победа срещу COVID-19. Тя вече се ползва във Великобритания.

„Що се отнася до данните, предоставени на този вид регулаторни органи, говорим за конфиденциална информация за ваксината и за механизма ѝ за действие, ефективността, рисковете и известните странични ефекти от нея и всякакви уникални аспекти като напътствията за работа с нея“, посочва Марк Роджърс, основател на CTI-League, доброволческа група, която се бори с кибератаките, свързани с COVID-19.

Опитите за кибератаки срещу здравни и медицински организации се засилиха по време на пандемията, тъй като хакери, вариращи от държавни шпиони до киберпрестъпници, издирват ключова информация за ваксините.

Ройтерс по-рано съобщи, че има съмнения, че хакери, свързани със Северна Корея, Южна Корея, Иран, Виетнам, Китай и Русия, са се опитали в рамките на отделни атаки да откраднат информация за вируса и потенциалните му лечения.

Тези кампании са били насочени към множество компании за разработка на фармацевтични продукти и ваксини, включително Gilead, Johnson & Johnson, Novavax и Moderna. Регулатори и международни агенции като СЗО също са подложени на непрестанни атаки.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up