Неделя, Февруари 28, 2021
Какво става с ваксината на Астра Зенека?

Смята се, че ваксината COVID-19 на AstraZeneca е един от най-големите гейм-чейнджъри, когато става въпрос за овладяване на пандемията.
За разлика от някои други ваксини, тази на AstraZeneca, която се прилага в две дози на месец, не трябва да се съхранява при супер студени температури.
Всяка доза е значително по-евтина от другите и ще бъде по-лесна за разпространение в селските райони и развиващите се страни.

Наскоро AstraZeneca обяви, че ваксината е около 70% ефективна при предотвратяване на COVID-19. По-внимателният поглед върху клиничните проучвания показва, че ефикасността не е толкова категорична, колкото първоначално заявява фармацевтичната компания.

По време на клиничните проучвания на някои участници по погрешка им е била дадена половин доза, а не пълна доза в първия кръг на ваксиниране, според BBC News. И все пак, проучването продължи и изследователите откриха, че тези, които получават по-слаба доза, произвеждат по-добър имунен отговор.

Ето какво правят експертите от изпитванията за ваксини на AstraZeneca.

Когато регулаторите бяха информирани за грешката - че близо 3000 участници са получили по-ниска доза - те разрешиха проучването да продължи, тъй като грешката при дозиране нямаше влияние върху безопасността на ваксината.

Всъщност грешката при дозиране доведе до интересно откритие.
При участниците, които са получили две пълни дози, ефикасността на ваксината е 62 процента. Но при тези, които са получавали половин доза и пълна доза, ефикасността е била близо 90%.

„Щастлива случайност е, че те са се натъкнали на начин, който изглежда е по-добър за човешката имунна система да получи тази ваксина на части, да я обработи и да се подготви за по-дълготраен имунитет“, каза д-р Матю Хайнц, болница със седалище в Тусон, Аризона, отбелязвайки, че констатациите все още не са категорични.
Усреднено заедно, AstraZeneca обяви чрез прессъобщение, че ваксината е 70% ефективна при предотвратяване на COVID-19.
Изследователите изследват защо по-слабата доза предизвиква по-силен имунен отговор.

Как грешката влияе на пробата?
Някои експерти критикуват факта, че AstraZeneca комбинира резултатите от ефикасността от по същество две различни проучвания и казват, че компанията ще трябва да проведе друго проучване, правилно оценявайки ефективността на режима на полудоза с пълна доза.

„Малките грешки са често срещани, но неволното даване на грешна доза на хиляди участници не е често срещана грешка. Времето ще покаже дали тази конкретна грешка води до откритие, но в този момент има много несигурност около констатациите “, каза д-р Филип Смит, асистент в катедрата по кинезиология и здраве в Университета в Маями в Охайо .

Смит, чиито изследвания са фокусирани върху общественото здраве и здравната политика, вярва, че AstraZeneca ще търси одобрение за пълната доза, която е 62% ефективна.
Големият въпрос е дали регулаторите ще се доверят на 62%, като се има предвид, че размерът на извадката е по-малък от предвидения, каза Смит.
AstraZeneca планира да публикува пълните, окончателни констатации в медицинско списание. Регулаторите, които одобрят ваксината, ще имат достъп до тези данни и ще направят последното обаждане, ако доказателствата са достатъчни.
Резултатите от проучване на фаза 2, публикувано преди това в The Lancet, показва, че пълната ваксина с две дози предизвиква силен имунен отговор при участници от всички възрасти.

„Публикуването на пълния доклад ще се надяваме да помогне за изясняване на ситуацията, така че широка научна общност от експерти да може да прецени въз основа на пълна информация“, каза Смит.

Ами съобщените нежелани реакции?
По време на изпитванията на AstraZeneca са съобщени две нежелани реакции.
Първото съобщение бе през септември в Обединеното кралство и доведе до временно спиране на проучванията в няколко държави.

 

Няколко дни по-късно изпитанията бяха възобновени. Не са споделени допълнителни подробности по случая и много неща остават неясни.

„Разбирам, че спирането предизвиква обществено безпокойство, но според мен паузата означава, че регулаторите си вършат работата“, каза Смит.
Освен това, в средата на октомври, мъж, участвал в изпитване, проведено в Индия, твърди, че е получил неврологични и психологични странични ефекти след получаване на ваксината, според новинарски съобщения.
Индийският регулаторен орган за медицински изследвания, Indian Council of Medical Research, заяви пред Ройтерс, че събитието не е причина за безпокойство и че процесът на проучване няма да бъде спрян.

Според Хайнц е трудно да се разбере дали тук има причинно-следствена връзка - което означава дали ваксината е причинила невропсихиатричните симптоми - или е съвпадение.
Също така има шанс участникът да получи плацебо, но няма начин обществеността да знае, тъй като това е двойно сляпо изпитване, каза Хайнц.

„С хилядите или десетките хиляди, които са включени в изпитвания за ваксини, е вероятно някой да се разболее, докато участва, а регулаторите трябва да положат дължимата си грижа, за да разследват дали заболяването е свързано с ваксината“, каза Смит .

Хайнц каза, че с такава ваксина няма място за грешки.
„Когато ще давате нещо на потенциално милиарди хора, дори не можете да си позволите да имате част от процента от хората с неблагоприятни реакции от какъвто и да е вид. Наистина изобщо няма място за значителна грешка “, каза Хайнц.
AstraZeneca ще трябва да проучи случая, да види дали някой друг е имал подобни симптоми и да проследи внимателно здравето на участника, за да определи дали неговите неврологични и психологични симптоми могат да бъдат свързани с ваксината.
Регулаторите, които контролират изпитанието на ваксината, ще прегледат данните и ще вземат решение през следващите седмици.
Смит каза, че е по-малко загрижен за нежеланите реакции, отколкото за малкия размер на пробата, като се има предвид, че ваксината ще бъде приложена на милиони, потенциално милиарди, ако бъде одобрена.
„Мисля, че трябва да се доверим на регулаторните органи, но няма да знаем напълно за безопасността на ваксината, докато не се използва широко от населението“, каза Смит.

Източнки healthline

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up