Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Какви са разликите между отделните ваксини за COVID-19?

Трима са водещите кандидати за ваксина срещу COVID-19, които са в надпреварата за имунизиране на популациите.
Между трите има съществени разлики по отношение, включително техния състав, цена и капацитет за разпространение.
Ето един поглед към трите ваксини срещу коронавирус, за които получихме предварителни резултати от изпитанията.

Две от ваксините, които наскоро показаха резултати от проучванията във фаза III, използват нова авангардна технология.
Както ваксината на американската фармацевтична компания Pfizer, която работи съвместно с немската BioNTech, така и ваксината на американската биотехнологична компания Moderna, използват технология messenger RNA (mRNA). Това е техника, която представлява предаване на генетични инструкции към тялото на ваксинирания. Тази инструкция пренесена от mRNA стимулира клетките на човека да започнат да произвеждат белтък, който ще стимулира създаването на антитела, които ще обезсилят вируса, когато се срещнат с него и така ще предотвратят разрастване на инфекцията.

Преди дни ваксината Pfizer беше разрешена за спешна употреба в Обединеното кралство. Великобритания ще започне ваксинирането на уязвими хора през следващата седмица.

Борис Джонсън призовава за предпазливост, тъй като Обединеното кралство става първата държава, която разрешава ваксината на Pfizer / BioNTech COVID

И двамата кандидати за mRNA ваксина публикуваха резултати, показващи висока ефективност - около 95%.
Експертите казват, че това е много по-високо от очакваното, но предстои да разберем колко дълго ще продължи имунитетът.

Трети кандидат, който публикува резултати, е ваксината на Оксфордския университет и фармацевтичната компания AstraZeneca.

Тази ваксина се основава на модифицирана версия на аденовирус, който причинява обикновена настинка при шимпанзетата. Отслабеният вирус не се размножава при хората.

"Аденовирусните вектори на шимпанзе са много добре проучен тип ваксина, като са били използвани безопасно при хиляди субекти", казват учените от Оксфорд. Доказано е, че тази ваксина е ефективна между 62% и 90% в зависимост от режима на дозиране.

Как се съхраняват и разпространяват тези ваксини?
Ваксината на Оксфорд е много по-евтина и струва само около 3 евро на доза. Pfizer вероятно ще струва около 16 евро на доза, докато Moderna може да струва до 31 евро за всяка от двете дози, от които човек се нуждае.

Условията за съхранение и транспортиране също са от полза за ваксината Oxford / AstraZeneca, тъй като тя може да запазва активност в продължение на шест месеца в стандартен хладилник.

Ваксината Pfizer / BioNTech обаче е много по-сложна за съхранение. Трябва да се съхранява при ултра студени температури около -70 ° C.

Ваксината Moderna може да остане стабилна за 30 дни при температура между 2ºC и 8ºC. Но за по-дълъг период от време ще трябва да се съхранява в стандартни фризери при -20 ° C.

Европейският съюз вече е осигурил договори за дози от тези ваксини и работи по предизвикателството, свързано с тяхното разпространение.

Първите дози ще бъдат ограничени до уязвими групи от населението и здравни работници, които са най-нуждаещи се. Очаква се много други кандидат-ваксини да публикуват скоро резултати от своите проучвания. Източник: Euronews

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up