Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Още за PCR-ите, цените и ролята на Правителството

Почти всеки от населението, ако не се е сблъскал лично, е чувал за цената на тестовете за Ковид в размер на 120 лева. Ясно е, че тази цена е непосилна за по-голямата част от населението. Ясни са и последиците от това, че много хора не тестват по икономически причини. Ако лятото не изпитвахме съчувствие към отиващите на почивка или за да нагледат имотите си в Гърция, то в разгара на епидемията, въпросът с цената на тестовете е доста по-близо до въпроса за цената на живота, защото това е основния способ за ограничаване на разпространението на вируса.

В интервю, дадено миналата седмица, Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев официално заяви, че доставната цена на консуматив за PCR диагностика е между „17 и 25 лева“. Същото бе потвърдено ден по-късно и в интервю на Председателя на БЛС д-р Иван Маджаров дадено един ден по-късно.
Лабораториите прилагат метод на блоково изследване, при който с един реактив се изследват материалите на 5 души. Ако резултатът е отрицателен изследването спира до тук, тоест разхода за консумативи, който е средно 20 лева, става 4 лева на човек. Тъй като 30-40% от резултатите са положителни и това налага повторно тестване на всеки от материалите, средният разход на пациент е около 9-12 лева. Как при разход от 12 лева на човек за консуматив се стига до цена от 120 лева?
Попитан за цените на тези тестове министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни всичко така:
„Пазарът определя цените. Държавата няма никакво законово право да регулира пазара или да определя цени. НЗОК е определила, че цената на теста, който ще заплаща, е 60 лв. Всяка една лаборатория, освен консумативите, има цени на труд, амортизация, ток, вода и т.н. – допълнителни косвени разходи. Като бивш директор на болница знам колко струва един такъв PCR тест“.

Казаното от министъра я вярно, но само донякъде. Той би трябвало най-добре да знае, че поне част от разходите за труд трябва да се извадят от уравнението. Защо да ги вадим от уравнението? Защото персоналът на тези лаборатории е от така наречената „първа линия“ и лабораториите получават всеки месец по 1000 лева плюс сумата на осигуровките за всеки един лаборант. Справката на здравното министерство показва, че за месец септември 17 лаборатории (без да броим тази на НЦЗПБ) са получили точно 276 607 лева и 26 стотинки за заплати на персонал на първа линия.
Не съвсем вярно е и твърдението на министъра, че държавата не определя цени, защото цената на PCR теста в Националния център по заразни и паразитни болести, която е точно 130 лева, не е определена от пазара. Тази цена е определена с „Тарифа за таксите, които се събират от органите на държавния здравен контрол и националните центрове по проблемите на общественото здраве по закона за здравето“, която се приема с Постановление на Министерския съвет. Тук пазарът няма нищо общо. Според закона, таксата включва извънредните разходи направени от администрацията за предоставянето на услугата. Тъй като НЦЗПБ е бюджетна структура всички разходи за ток, вода, амортизация и заплати на персонала са включени в бюджета на центъра. Освен това от месец март до месец септември на служителите (медицински и немедицински персонал) на Национален център по заразни паразитни болести (НЦЗПБ), които са работили за провеждане на лабораторни изследвания и потвърждение на COVID-19 министерството на здравеопазването е превело допълнително 225 861 лева и 31 стотинки.
Единственият извънреден разход за предоставяне на услугата изследване на PCR тест е разхода за консуматив, който както вече описахме е средно от 9 до 12 лева на пациент.
Може напълно аргументирано да се твърди, че определената с Тарифата цена от 130 лева за един PCR тест не само няма нищо общо с пазара, но е в нарушение на закона и Министерският съвет, който е издател на тарифата трябва да даде обяснение защо го е допуснал.
Казаното се отнася за цените на тестовете на всички останали административни структури и ведомствени лечебни заведения.
Да се върнем на тезата за пазара, която по същество е вярна за лабораториите, които не са в състава на държавната администрация. Пазарната цена се формира от търсенето и предлагането. Определянето на PCR теста, като единствено доказателство за ковид, принуждава всички, които имат грипоподобни оплаквания да търсят възможност за тестване, защото от това зависи, като лечението им, така и издаването на болничен лист. Роля играе и неформалното, но спазвано строго изискване на повечето болници за отрицателен тест, като условие за прием. Това в съвкупност води до нарастване на търсенето и само благодарение на високия брой частни лаборатории, които бързо развиха капацитет за изследване за Ковид, пазарната цена на PCR теста не е станала дори още по-висока.
Държавата обаче изобщо не е безгласна буква на свръхрегулирания пазар на медицинските услуги. НЗОК е единствен купувач в задължителното здравно осигуряване. Като монополист, касата може да определи каквато си иска цена, както често сме били свидетели в други случаи, включително и на злоупотреба с монополното положение.
Това е най-грубия, но далеч не е единственият механизъм на въздействие. Министърът на здравеопазването и НЗОК могат например да намалят изискванията към случите, в които се изисква задължително PCR тест за болни с ковид или повторни тестове и др. Освен на търсенето МЗ има достатъчно лостове да повлияе и на предлагането на услугата, като оборудва например всички РЗИ.
Намаляване на цените на изследванията може да се постигне и като се възприемат други видове тестове и методи за изследване, каквито са антигенните тестове. По своята чувствителност и специфичност те се доближават до PCR тестовете, но са много по-евтини и дават незабавен резултат.
В тази връзка на 28 октомври тази година беше публикувана Препоръка на Европейската комисия относно тестовите стратегии за Ковид -19, включително използването на бързи антигенни тестове. Тази препоръка призовава държавите - членки на Европейския съюз да постигнат съгласие относно критериите, които да се използват при избора на бързи антигенни тестове, и да споделят и обсъждат информация относно резултатите от валидирането на проучванията. В документа на Европейският център за контрол на заразните болести (ECDC) се казва, че бързите тестове за антиген могат да допринесат за цялостния капацитет за тестване на Ковид-19, предлагайки предимства по отношение на по-кратки срокове на изпълнение и намалени разходи, особено в ситуации, в които капацитетът за тестване на RT-PCR е ограничен.
ECDC приема, определените от СЗО критерии за повече от 80% чувствителност и повече от 97% специфичност и препоръчва на държавите-членки на ЕС да извършат независими и специфични проучвания за валидирането на бързите тестове за антиген преди тяхното прилагане.
Използването на бързи антигенни тестове е целесъобразно в условия на високо разпространение, когато положителен резултат е вероятно да показва истинска инфекция, както и в условия на ниско разпространение за бързо идентифициране на силно инфекциозни случаи. Бързите тестове за антиген могат да помогнат за намаляване на по-нататъшното предаване чрез ранно откриване на силно инфекциозни случаи, което позволява бързо стартиране на контактното проследяване.
На 8 ноември министър Ангелов обяви, че Правителство ще закупи бързи антигенни тестове за 15 милиона лева. У нас има достатъчно експерти и клинични лаборатории, които могат да извършат популационна валидация на тези тестове, така, че същите да могат да се използват изцяло или в определени случаи вместо PCR. Това не само ще намали разходите за тестване, но ще увеличи неимоверно броя на тестваните хора и така ще спомогне за ограничаване на разпространението на инфекцията.
Тестовете са налице, препоръките на ЕК и ECDC също.
Виждате колко много зависи от действията на Правителството и здравните власти. Бездействието им до сега създава подозрения за наличие на задкулисни интереси. Подписаният нов анекс към НРД, който дава възможност на личните лекари да издават самостоятелно направление за PCR при цена на НЗОК от 60 лева безспорно е крачка напред, но не е генерално решение и подозренията за засега остават.

Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up