Четвъртък, Август 11, 2022
Follow Us

Управлението на коронакризата в България коментира в "Нашият ден" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Доболничната помощ през тази седмица
"Не виждам някаква съществена промяна в извънболничната помощ. Имаше отчаяни призиви да се дадат електронни направления за тестване, което трябваше да стане до края на миналата седмица. Това още не е станало и не се вижда в обозримо бъдеще да стане."

Успяват ли личните лекари да се справят
"Това, което знам и виждам, е, че има много лични лекари, които си вършат работата – по телефона, на място, дори и по домовете. Вероятно има и такива, които избягват да го правят. Не бива да се генерализира. Важният въпрос е свързан направленията за изследване и с лимитите за лекарствата. Тъй като направленията за изследвания с лимитирани, хората в извънболничната помощ са силно затруднени в това да получат безплатни изследвания, когато са болни независимо от какво. Освен това се получи и някакъв дефицит на лекарства, а и самите лекарства не са евтини. И тези две неща съвкупно също влияят на този процес и натиска, на желанието на хората на всяка цена да постъпят в болница – не само защото се страхуват, а и защото е действително по-евтино (изследванията и лекарствата там са безплатни)."

Пунктовете пред болниците
"Това, според мен, беше едно ненужно действие. Вероятно са позволили повече хора да се тестват. Тестването за коронавирус има смисъл, когато се проследят всички контакти на човека с положителен тест и тези контакти се поставят под карантина и се прекъсне веригата на предаване на заразата (това беше успешно в Германия и Южна Корея). У нас държавната администрация не е в състояние да организира проследяване на контактите и поставянето под карантина. А това обезсмисля тестването. Положителният PCR, общо взето, не значи нищо. Почти сигурно е, че ако имате температура, кашлица и кихате, в 99% от случаите причинителят е коронавирус." 
Политиката и политическото говорене в здравната криза 
"Да, това като че ли пречи. Бих предложил нещо по-рационално, което със сигурност ще намали натиска над болниците. Едното е незабавно да се премахнат всички лимити на изследванията в извънболничната помощ, вкл. и изследванията за коронавирус. И второто – Здравната каса и здравното министерство биха могли да направят списък с лекарства, които се използват при домашните лечения на коронавирусна инфекция, които, изписани на рецепта, да бъдат 100% безплатни за пациента. Така хората биха били спокойни, че в болница или извън болница ще получат безплатно лечение на коронавирус. Това е напълно възможно."
Връзката лекар – аптека – пациент
"Да, не беше подготвена здравната система, лошо е организирана, мерките се прилагат и отменят хаотично и това създава допълнителен стрес и напрежение в системата. Като например прословутият Координационен център в София за нуждите на настаняването на болни – тази седмица решиха да го закрият... Самото му създаване беше изстрел във въздуха."
Мерките през седмицата
"Мерките да се носят маски на закрито са подходящи. Зеленият коридор за възрастни хора – също. Това е вид фокусирана защита върху най-уязвимата част от населението. Аз лично имам възражение, че сега се забранява на възрастните хора да пазаруват извън рамките на тези два часа. Това малко граничи с държавен произвол. Такова ограничаване на права е недопустимо. Мисля също, че не беше необходимо да прекъсват обучението на учениците."
Д-р Кацаров коментира и реорганизацията на болничната помощ. Законът пречи на болниците да се реорганизират и да посрещнат нуждата от повече легла за болни с Ковид. По начало тези ограничения не трябваше да се приемат, но освен това имаше достатъчно време през лятото да се премахнат.
Чуйте цялото интервю в звуковия файл.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up