Събота, Октомври 23, 2021
Follow Us
Прокуратурата изиска МЗ да провери има ли достатъчно лекарства

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването и директорите на ИАЛ и НАП да проверят за наличието на недостиг на медикаменти, съобщиха от държавното обвинение. Те ще трябва да организират и осъществят проверки за наличието на недостиг на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

 

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен недостиг на определени лекарства, уточняват от там.

От прокуратурата посочват, че възложените проверки трябва да установят има ли недостиг на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната и ако отговорът е положителен - дали той се дължи на задържането им от притежателите на разрешение за употреба, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени продукти и активни вещества, на посредниците в областта на лекарствените продукти, на аптеките и дрогериите, след което да се предприемат конкретни мерки.

Ще се провери и дали е налице засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. Ако това е факт, Министерство на здравеопазването трябва да предприеме незабавни мерки, с оглед минимализиране, респективно компенсиране недостига на медикаменти в болничните заведения и аптеките в страната, категорични са от ВАП.

Те допълват, че в прокуратурата са получени данни от ресорното ведомство за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия. Съдействие за целите на проверката по тази линия за идентифицирането на дружествата следва да бъде осигурено и от НАП, се разбира още от съобщението на ВАП.

В най-кратък срок в прокуратурата трябва да се изпрати и доклад с обобщена информация от проверките.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up