Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Тестват нови комбинирани имунотерапии на рака

Sanofiи - Merck и Astra Zeneca - Arcus се обединяват за следващо поколение изпитвания на комбинирана терапия на рака
Sanofiи се обединява с Merck, а Astra Zeneca с Arcus, в името на бъдещето на борбата с раковите заболявания.

Sanofi и Merck ще направят клинично изпитване, което ще добави към „краля“ на имунотерапията Keytruda „могъщия“ Thor, или по-конкретно, придобития наскоро non-alfa IL-2 active Thor-707 на Sanofi.

Keytruda, която е „чек поинт“ инхибитор, е била тествана в над 1000 клинични проучвания, повечето от които са били комбинирани на принципа „хвърляй и се надявай“.
„Най-новата комбинация ще използва IL-2 на Sanofi в ранния стадий комбиниран или в последователно приложение с Keytruda при пациенти с различни видове рак“, заявяват от Sanofi.
Това е продължение на други комбинирани клинични проучвания на лекарството, което включва собственото лекарство за имунотерапия на Sanofi Libtayo (cemiplimab-rwlc), както и с антитела срещу EGFR и анти-CD38 за различни видове рак.
„Ние вярваме, че ThorR-707 има потенциала да се превърне в основа на следващото поколение имунотерапии на рака“, казва Peter Adamson, глобален ръководител на развитие на онкологията и иновации в Sanofi.
„Това сътрудничество с MSD ще ни позволи да проучим дали Thor 707 може да увеличи и разшири ефективността на Keytruda и да подобри резултатите за пациенти с рак.“

Astra Zeneca също се включва в проучванията на комбинирана терапия, заедно с биотехнологичната компания Arcus, за да свърже тяхното анти-Tigit антитяло domvanalimab с чек поинт инхибитора Imfinzi на AstraZeneca. Клиничното изпитването ще бъде във фаза 3 при пациенти с неоперабилен стадий III на недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).
Imfinzi вече е одобрен за това показание, но надеждата е, че добавянето на domvanalimab може да помогне за повишаване на неговата ефикасност.
През последните години анти-Tigit антителата избухнаха като потенциално нова и вълнуваща възможност за прицелна терапия на рак, като няколко проучвания на Merck и Roche показват, че комбинирането им с чек поинт инхибитор изглежда обещаващо.

Това е продължение на добрата година за Arcus, който през май сключи договор за $ 2 милиарда с фокусираната върху рака компания Gilead.
„Това партньорство създава важна възможност да се използва обещаващото анти-Tigit антитяло на Arcus при лечение в трети стадий на недребноклетъчня рак на белия дроб“, казва dr. José Baselga, изпълнителен вицепрезидент по онкологични изследвания в Astra Zeneca.

„Това е обещаваща имунотерапевтична комбинация, която има потенциал да увеличи допълнително ефикасността и да подобри дългосрочната преживяемост, която Imfinzi вече е демонстрирал и да ни позволи да разгърнем пълния потенциал на това лекарство.“

Източник:fiercebiotech.com

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up