Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

Въпреки че имунотерапията на рака се превърна в обещаващо стандартно лечение - и в някои случаи пълно излекуване за много различни видове рак, тя не дава резултат при всички и все повече изследователи насочват вниманието си да разбират защо.

Лекарите например са забелязали, че пациентите, които първоначално реагират добре на лекарства за имунотерапия, като тези, които са насочени към протеин, наречен PD-1, могат да развият устойчивост към тези терапии, ако ракът им е метастазирал от първоначалното си местоположение в черния дроб - дори ако техният първичен рак е отдалечен от него.

 В ново проучване, публикувано на 2 октомври 2020 г. в Science Immunology, изследователски екип на UCSF, ръководен от д-р James Lee, клиничния сътрудник по хематология и онкология, използва уникален модел върху мишки, за да разбере как се случва това.

Старши изследователите - д-р Jeffrey Blueston, професор по микробиология и имунология и д-р Mary Margaret Clausen, професор по метаболизъм и ендокринология доказват, че добавянето на втори тип инхибитори на контролни точки в комбинирана терапия, може да преодолее тази резистентност и може значително да увеличи ефективността на имунотерапията при пациенти с чернодробни метастази.

"Черният дроб всъщност предизвиква различия в имунните клетки на отдалечени места", каза Lee. Нещо повече, добави той, "черният дроб може да избере своя враг - какво иска да защити и какво не."

Раковите клетки понякога са в състояние да избегнат откриването им в тялото, като се прикриват от имунната система. Те могат да произвеждат големи количества протеини като PD-L1, които „изключват“ клетките, наречени регулаторни Т-лимфоцити (Tregs), като по този начин намаляват имунния отговор на други Т-клетки, които атакуват рака. Лекарствата инхибитори на контролни точки противодействат на този процес на маскиране, като предотвратяват свързването на PD-L1 с Т-клетките, позволявайки нормален защитен имунен отговор срещу раковите клетки.

Черният дроб, който има за задача да филтрира големи количества кръв директно от храносмилателната система и останалата част от тялото, играе неочаквано голяма роля в регулирането на имунната система - по-специално, като сигнализира с кой от протеините, които преминават през него са от вредни и опасни и които не.
В изследването, подкрепено от Института за имунотерапия на рака Parker , учените симулират метастази, като имплантират мишки с ракови клетки на две отделни места, първо под кожата, а след това на част от тях в черния дроб, а на друга в белия дроб. Те открили доказателства, че когато ракът завладее черния дроб, той е „еднозначно потискащ“, казва Lee – способен е да повлияе на черния дроб да преквалифицира имунната система и да окаже своето влияние върху имунната реакция на свързани с рака тъкани и клетки, които са отдалечени в тялото.

В сравнение с мишки с вторичен рак, имплантиран в белия дроб, процентът на преживяемост е значително по-лош при мишки с вторичен рак на черния дроб след лечение с анти-PD-1 лекарства: имунната система не се научава да разпознава чернодробния тумор и свързания тумор, имплантиран под кожата.

Това ниво на разпознаване на имунната система насочи екипа към възможен механизъм, защото "само няколко типа клетки могат да бъдат толкова специфични при регулирането на имунната система", каза Lee, включително Тregs. Bluestone прекарва десетилетия в изучаване на тези клетки и именно там изследователите търсят обяснение. Може ли чернодробният тумор да промени отговора на Tregs и чрез тях на другите Т-клетки към отделен, но свързан тумор?

Изследователският екип показва, че при мишки с чернодробни тумори, Т-клетките, свързани с "първичния" тумор, не са толкова силно активирани. Чернодробните тумори променят кои гени да се експресират в Tregs, а чрез тях множество други клетки на имунната система. "Оказа се, че няма разлика в количеството Tregs между кожните тумори на мишки с рак на черния дроб и мишките без рак на черния дроб. Има разлика в качеството", каза Lee.

Тъй като чернодробните тумори карат Tregs да потискат Т-клетъчния отговор срещу тумори, изследователите са тествали две лекарства, за да проверят дали могат да отменят ефекта на Tregs.
Първото е лекарство, което блокира Т-клетъчния инхибитор на контролния пункт CTLA-4, който освобождава тези клетки за атака на раковите клетки; през 90-те години Bluestone направи за пръв път изследвания върху CTLA-4, които помогнаха да се положат основите на имунотерапията на рака.
Второто лекарство, друго анти-CTLA-4 съединение, се насочва директно към Tregs и намалява техния брой. И двете са възстановили ефективността на анти-PD-1 терапията, а анти-CTLA-4 лекарството, което изчерпва Tregs, е било по-ефективно.

Изследователите се надяват да прилагат тази комбинирана терапия в бъдеще при пациенти, за които знаят, че са по-малко склонни да отговорят на лечението.
"Никога не сме имали такъв вид прецизност в имунотерапията в миналото", каза Lee. "Ами ако от самото начало можете да използвате лекарство, което изчерпва Tregs като допълнение към имунотерапията при пациенти с метастази в черния дроб?"
Източник: medicalxpress.com

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up