Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us
Експериментално лечение убива ракови клетки без да използва лекарства

Един от най-новите методи, проучвани от учените за лечение на рак, използва атака тип троянски кон, за да накара раковите клетки да се самоунищожат без да се използват лекарства.

Ключово за техниката е използването на наночастица, покрита със специфична аминокиселина, наречена L-фенилаланин, една от няколко такива киселини, на които раковите клетки разчитат, за да растат. L-фенилаланинът не се произвежда от човешкия организъм, а се абсорбира от месо и млечни продукти.

При тестове върху мишки, наночастицата - наречена Nano-pPAAM или Nanoscopic fenylalanine Porous Amino Acid Mimic - убива ефективно и специфично раковите клетки, влизайки под прикритието на приятелска аминокиселина.

Режимът на саморазрушаване се задейства, тъй като наночастиците водят до свръхпроизводство на свободни радикали на кислорода, които унищожават раковите клетки, докато съседните здрави клетки остават непокътнати.

„Обратно на стандартното разбиране нашият подход включва използването на наночастиците като лекарство, вместо като носител на лекарство“, казва ученият Dalton Tay  от Технологичния университет Nanyang в Сингапур.

"Селективните убиващи свойствата на Nano-pPAAM са присъщи и не е необходимо да се активират от каквито и да било външни стимули. Аминокиселината L-фенилаланин действа като троянски кон, като маскира нанотерапевтичното средство."

Данни сочат, че Nano-pPAAM убива около 80% от раковите клетки при рака на гърдата, рака на кожата и рака на стомаха при мишки, приблизително толкова, колкото със сега използваните химиотерапевтични лекарства, но без всички странични ефекти, разбира се. Макар и опасни за раковите клетки наночастиците от силициев диоксид, са класифицирани като безопасни за човека от американската Администрация по храните и лекарствата.
Подходът може много да улесни лечението на рака, но има още работа, преди тези лабораторни тестове да доведат до ефективно прилагане върху хората. Досега са проведени само лабораторни изследвания и тестове с мишки и ранните резултати са обещаващи.

Много от последните проучвания се занимават с начините, по които наночастиците могат по-добре да занесат лекарства към раковите клетки, без да нарушават останалата част от тялото, което тук не е така.

Лечението с наночастици ще помогне особено при рецидиви на раковите заболявания, при които раковите клетки стават резистентни към лекарствата, с които ги атакуваме, защото тук няма замесени лекарства, така че няма към какво да станем резистентни.

„Този ​​нов подход може да бъде и много подходящ за лечение на видове на рак, които не са реагирали на конвенционално лечение с химиотерапия“, казва специалистът по рак на гърдата Tan Ern Yu от болница Tan Tock Seng в Сингапур, който не участва пряко в проучването.
Източник: sciencealert.com

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up