Четвъртък, Август 11, 2022
Follow Us

Антитяло подобрява преживяемостта без прогресия при пациенти с метастазиран, устойчив на кастрация рак на простатата. Това е заключението от дългосрочните анализи на международно клинично изпитване във фаза 3, публикувано наскоро в списанието European Urology .
Проучването показва, че общата преживяемост е два до три пъти по-висока, отколкото в плацебо групата.

Ипилимумаб е хуманизирано моноклонално IgG1 антитяло, което е активно срещу CTLA-4. CTLA-4 е молекула, която контролира част от имунната система, като я понижава.
"Раковите клетки могат да избегнат защитата на имунната система, като я деактивират. Антитялото, което е насочено към CTLA-4, така нареченият инхибитор на контролната точка (CPI), може да блокира това деактивиране, като по този начин отново активира имунната система. Тази ре-активирана имунна система може да помогне на тялото да унищожи раковите клетки, "обяснява онкологът Майкъл Крайнер от Катедрата по медицина I в болница MedUni Виена и от Комплексния център за борба с рака (CCC).
Проучването включва общо 799 мъже. Проведено е в САЩ, Канада, Южна Америка, Австралия и в европейските страни. Пациентите са рандомизирани в съотношение 1: 1, за да получат лъчетерапия на костни метастази), последвана или от ипилимумаб 10 mg / kg, или от плацебо на всеки три седмици.


Въпреки че при първия планиран анализ по-голямата преживяемост в третираната група е налице, тя не е значителна, докато скорошният анализ показва, че дългосрочната преживяемост след три, четири и пет години е два до три пъти по-висока при прилагане на имунотерапията за разлика от плацебо.
Ипилимумаб е лицензиран от Европейската агенция по лекарствата за лечение на меланом, рак на белия дроб и рак на пикочния мехур. Все още липсват надеждни данни за одобрение за лечение на рак на простатата, тъй като първият планиран анализ не показва достатъчно убедителни резултати, но в светлината на новите дългосрочни резултати, Крайнер казва:
"Имунотерапията е много обещаваща и може да се използва, например, когато възможностите за химиотерапия са изчерпани или са нежелани. Също така може да е целесъобразно да се започне на ранен етап, тъй като всяко лечение е по-ефективно, ако има малко рак и пациентът е в добро общо здравословно състояние. Ние сме първата група в Австрия, придобила такъв ценен опит и сега се опитваме да включим имунотерапията като лечение в контекста на международните клинични изпитвания. "
Работната група скоро ще започне с два проучвателни протокола, използващи имунотерапия преди химиотерапия, която понастоящем е стандартното лечение за пациенти с резистентен на кастрация рак на простатата .
Ракът на простатата е вторият по честота рак при мъжете в света. Пациентите с резистентни на хормони се нуждаят от допълнителни възможности за лечение. Според американските оценки след пет години от 10 до 20% от всички видове рак на простатата ще бъдат устойчиви на кастрация.

Източник: medicalexpress.com

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up