Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
70% от китайските маски не отговарят на изискванията за филтрация

Недостигът на маски N95 принуди болниците да търсят алтернативи за защита на медиците, които се грижат за пациенти с COVID-19. През последните шест месеца много американски болници закупиха стотици хиляди маски KN95, произведени в Китай.

Както показва името, маската KN95 е предназначена да филтрира 95% от аерозолните частици. Неправителствената организация за безопасност на пациентите ECRI подаде високоприоритетен сигнал за опасност, след като при анализ установили, че до 70% от маските KN95, внесени от Китай, не отговарят на тези стандарти за филтриране на аерозолите.

 „Откриваме, че много от тях не са безопасни и ефективни срещу разпространението на COVID-19“, каза д-р Marcus Schabacker, президент и главен изпълнителен директор на ECRI. „Използването на маски, които не отговарят на американските стандарти, излага пациентите и медиците от първа линия на риск от инфекции.“

ECRI са тествали близо 200 маски от 15 различни модела на различни производители, които преди това са били закупени от някои от най-големите болници в страната. Schabacker каза, че има не само различия между различните марки, но и несъответствия между маските, направени от един и същи производител.

„Загрижени сме за безопасността на медиците и пациентите, когато използваме KN95 при високорискови процедури, и затова изпратихме предупреждение за опасност“, каза той. „Ние не подаваме такъв сигнал за щяло и нещяло, а само когато има непосредствен риск. "

През април Администрацията по храните и лекарствата(FDA) издаде разрешение по спешност за употреба на маски, които се произвеждат в Китай и не са одобрени от Националния институт за безопасност и здраве при работа. FDA преиздаде заповедта през юни.

Освен опасенията за филтрацията, експертите по общественото здраве разкритикуваха маските KN95 за тяхната неспособност да създадат плътно прилепване върху лицето. Маските N95 имат каишки за главата и шията, а KN95 имат само ушни бримки.

„Това, което е важно да осъзнаете, е, че плътно прилепващото уплътнение на лицето на N95 осигурява превъзходна защита, заедно с действителните висококачествени филтриращи свойства на самата маска“, каза Robert Glatter, спешен медик в болница Lenox Hill в Ню Йорк.

Schabacker каза, че анализът на ECRI е направен и с корекция на долните ушни бримки на KN95, така, че да се създаде уплътнение върху лицето на тестваните моделите. Това означава, че дори маската KN95 да има ремъци за глава и шия, тя все още не защитава медиците до степен, която би имала маска N95.
Той пояснява, че проучването се отнася само за маски KN95, произведени в Китай. Някои KN95 се били внесени от Южна Корея.

Schabacker казва, че лечебните заведения е добре да тестват маски KN95, преди да ги използват. Той предлага също да се разшири използването на маски N95.
Източник: USA Today

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up