Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Столичната "Св. Иван Рилски" с нов ангиограф

Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София се сдоби с последно поколение апаратура за ангиография. Апаратът е единствен у нас и ще бъде открит от министър Костадин Ангелов. Инвестицията е в размер на 2 млн и 400 хиляди лева, осигурени от Министерството на здравеопазването.

След като точно преди 10 години в болница "Св.Иван Рилски" заработи първия бипланов ангиограф, днес специалистите в болницата ще се поздравяр още един апарат от последно поколение. С него залите за ангиографски изследвания в болницата стават две. Оказва се че на Балканите подобна техника има само в Словения и у нас.

С новия апарат през вена на крака или на ръката ще се третират най-сложните мозъчно-съдови заболявания. Общият капацитет на двете зали е около 600 интервенции на година. Така се дава възможност на пациентите, планирани за лечение в чужбина, да се лекуват в нашата страна, при това безплатно, защото Здравната каса покрива процедурите, обясни ръководителят на екипа доцент Станимир Сираков. Той допълни че за най-сложните случаи ще се канят специалисти от чужбина, които да оперират заедно с българските си колеги.

Подобна съвместна работа е осъществена през миналата година, спасени са петима пациенти.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up