Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
EMA спря лекарство за миома

Комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (PRAC на EMA) препоръча отмяна на разрешенията за пускане на пазара на лекарствени продукти, съдържащи 5 мг Ulipristal acetate (Esmya и генерици), използван за лечение на симптоми на миома на матката, съобщи пресслужбата на агенцията.

 

Решението е взето, тъй като прегледът, извършен от експертите на PRAC, e потвърдил тежка нежелана реакция - увреждане на черния дроб, което в някои случаи налага необходимост от чернодробна трансплантация.

PRAC е взел предвид всички налични доказателства, включително докладвани случаи на сериозно увреждане на черния дроб, уверяват оттам. Консултирани са и представители на пациенти и здравни специалисти, включително експерти по гинекология. Тъй като не е било възможно да се установи кои пациенти са изложени на най-голям риск, нито да се посочат мерки, които биха могли да намалят риска, PRAC е стигнал до заключението, че рисковете от тези лекарства надвишават ползите от прилагането им те не трябва повече да се предлагат на пазара в ЕС.

От PRAC уточняват, че тази препоръка не засяга еднократната контрацепция с Ulipristal acetate (ellaOne и други търговски наименования) и няма опасения за увреждане на черния дроб с тези лекарствени продукти.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up