Вторник, Август 16, 2022
Follow Us

Първоначалните резултати от изпитванията на руската ваксина срещу коронавирус не показват сериозни странични ефекти, а препаратът създава антитела, сочи проучване, публикувано в авторитетното медицинско списание The Lancet. Лекарите, участвали в изпитванията, са провели две открити, нерандомизирани проучвания във фаза ½ в две болници в Русия.

 

В тях са участвали 76 здрави доброволци на възраст между 18 и 60 години. Според публикацията, ваксината е била безопасна и добре приета".
При двете 42 дневни изпитвания с по 38 здрави доброволци не са открити сериозни странични ефекти и те са потвърдили, че ваксината предизвиква поява на антитела, пишат руските медици, автори на проучването.
Нужни са големи, дългосрочни изпитвания, включващи сравнение с плацебо, и по-нататъшно проследяване, за да се установи в дългосрочен план безопасността и ефективността на ваксината, се допълва в публикацията.

Ваксината срещу КОВИД на Центъра за изследвания „Гамалея" е доставена в лечебни заведения и първите доброволци ще я получат в близко бъдеще за третия етап на клинични изпитвания, заяви междувременно Денис Логунов, заместник-директор на „Гамалея" пред телевизия „Русия 24". По-рано руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко пък заяви, че първите доставки на ваксината, наречена "Спутник 5", ще започнат през септември. „На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна", уточни министърът. Руската страна твърди, че има заявки от повече от 20 държави за купуване на над един милиард дози от препарата.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up