Неделя, Август 14, 2022
Follow Us

Лечебните заведения, които провеждат лечение на ревматологични заболявания ще могат да осигурят на пациентите си Хлорохин, чрез заявка към Регионалните здравни инспекции. Това стана ясно от информацията, която ОПРЗБ получи от здравното министерство в отговор на поставен към ведомството въпрос с настояване на пациентите, които са на животоподържаща терапия с антималарийния медикамент, да бъдат предоставени част от опаковките закупени от Китай.


В началото на извънредното положение правителството, чрез министерство на здравеопазването, закупи 170хил. опаковки хидроксихлорохин, за който по това време се смяташе, че лекува успешно Ковид. В последствие няколко проучвания показаха, че ефективността му при лечение на коронавирус е съмнителна, а паралелно с това и Бул био започна да произвежда хлорохин за нуждите на българските лечебни заведения в борбата им с пандемията.
Поради факта, че лекарството беше „резервирано“ за заразени с коронавирусна инфекция, пациентите с ревматологични заболявания останаха без достъп до лечение. ОПРЗБ многократно информира за проблема и настояваше той да бъде решен в най-кратки срокове. Въпросът беше поставен и на срещата между представители на организацията и зам. министъра на здравеопазването г-жа Жени Начева.

В отговор на това от министерството са изпратили писмо, с което информират, че лечебните заведения за болнична помощ в страната провеждащи лечение на ревматологични заболявания, са информирани за възможността да получат необходимите за лечението на техните пациенти количества от лекарствения продукт.
При заявка количества могат да бъдат доставени чрез Регионалните здравни инспекции.
От ОПРЗБ също са уведомили заведения и очакват да разберат дали е създаден механизъм за доставка на медикамента, закупен от Министерството на здравеопазването, до клиниките по ревматология и как ще се разпределя на пациенти.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли избора на доц. Меджедиев за служебен здравен министър?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up