Понеделник, Април 12, 2021
Последвайте ни
Спира продажбата на лекарство за шизофрения


Фирма Janssen – Cilag International – Белгия уведомява, че поради изчерпване на количествата спира продажбата на лекарствения продукт Invega Prolonget 3mg x 30 I 6mg x 30 блистери. Медикамента е с международно непатентно наименование Paliperidone и включен в приложение на 1 на позитивния лекарствен списък. Отпуска се с протокол след експертиза и се предписва с протокол 1C.


INVEGA съдържа активното вещество палиперидон, което принадлежи към групата на антипсихотичните лекарства и се използва за лечение на шизофрения при възрастни и психотичните или манийни симптоми при шизоафективно разстройство при възрастни. Лекарство не е ефективно при депресивни симптоми.
В позитивния лекарствен списък има още два медикамента със същото непатентно наименование, различаващи се във вида на опаковката – бутилка.
Тъй като не се предвиждат последващи доставки е необходимо след 1.06. 2020г. да не се заверяват нови протоколи за продукт Invega Prolonget 3mg x 30 I 6mg x 30 блистери.
Пациентите, които имат действащи протоколи ще трябва отново да посетят специалист/ специализирана комисия за издаване на нов протокол.
От 30.04.2020г. планирано беше спряна продажбата и на лекарствения продукт Лемилво на фирма „Фармадвайс", което също принадлежи към антипсихотиците и се използва за лечение на шизофрения и биполярно афективно разстройство.

 

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up