Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Къде е хлорохинът, за който платихме близо 1 млн. лева?

Само за няколко месеца хлорохинът се превърна от едно почти никому неизвестно лекарство, в лекарство, за което всеки е чувал. Хлорохинът и хидрокси хлорохинът лекуват малария и лупус някои други ревматологични заболявания. Те са неразрешени за употреба в България, освен по наредбата за състрадателна употреба. 

Това означава, че ако вие сте на животоподържащо лечение с хлорохин, трябва да се консултирате с лекар, който да чрез ръководството на болницата да свика комисия, която евентуално да реши дали или не да поръча това лекарство за вас или за още някой или за още хиляда души.

Другият, често предпочитан вариант е вариант е да си го набавите от чужбина
От месец март той е в протоколите за лечение на Ковид – 19 у нас заедно с антибиотика азитромицин, първоначално се набавяше от тук-от там с дарения.
На 3ти април правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.
Съгласно първия договор МЗ закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg. на стойност 582 858, 60 щатски долара.
Вторият договор предвижда България да закупи 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg. на стойност 46 200 щатски долара.
Договорите са сключени с мотивите, че лекарствените продукти са необходими за лечението на пациенти с COVID-19. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 (като Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести – Атланта), данни от клинични протоколи и препоръки, от които се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяването.
https://www.gov.bg/bg/prestsentar/zasedaniya-na-ms/dneven-red-na-izvanrednoto-zasedanie-na-ministerskiya-savet-na-03-04-2020-g
Медикаментите пристигнаха в България месец по-късно на 2-ри май, само няколко дни преди Бул био да произведе българския хлорохин – 250 болнични опаковки, общо за лечението на 2500 човека. Българският хлорохин беше разпространен из всички български болници, защото по думите на ген. Мутафчийски тогава: "Не се вижда ясен хоризонт на приключване на епидемията и пандемията. Това ни дава възможност за справяне с проблема, както и защитните облекла". От съобщението на пресцентъра на правителството стана ясно и че страната ни разполага с много дарения, достатъчни за лечението на 20хил. души.

Министерство на здравеопазването на свой ред разреши за употреба поръчаните от Китай лекарства две седмици по-късно, чак на 14 май, и само за Ковид-19.

„Здравният министър издаде заповед, с която разрешава лечението на пациенти с COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ с лекарствените продукти Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg (хидроксихлорокин сулфат) и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg (Азитромицин).“

От тогава до сега хоризонтът се изчисти. Стана ясно, че с тези медикаменти не може да се лекуват всички COVID-19 пациенти, заради сериозните странични ефекти, които има. Всъщност с него не е желателно да се лекува никой, освен при крайна необходимост поне според Американската агенция по лекарствата, Европейската агенция по лекарствата и някои европейски държави, като например Франция.
От посещението на специалисти от ВМА в Италия се разбра, че там се препоръчва лечение с плазма, така че мотивите са поръчката на 71 хиляди опаковки китайския Хлорохин вече не са валидни.

Страната ни е на опашката на заболяемостта и се наблюдава траен спад в броя на доказаните случаи според Националния оперативен щаб. Дори болница Пирогов изписа последните си пациенти. Хлорохинът на Булбио, разпространен из болниците е в десетки хиляди пъти повече от пациентите с Ковид -19, а и без това не е желателно да се лекуват с него..
Къде, обаче са онези 71 хиляди опаковки китайският хидроксихлорохин, за който държавата плати близо 1млн. лева.? Зададохме този въпрос на министерство на здравеопазването, но за сега не сме получили отговор, затова ни остава да предполагаме:
Хлорохинът може би стои на склад на Булбио, Министерство на здравеопазването или кабинета на Бойко Борисов. Или пък сме го изпратили на някоя бедстваща държава като хуманитарна помощ. Възможно е и да сме го разменили за фурми или банани с друга държава или пък е някъде другаде.
Където и да е хлорохинът, той със сигурност не е при пациентите с лупус и ревматоидни заболявания, те са едва около 4 хиляди души и имат нужда от него за да живеят. За тях той все още е забранен за употреба и те все още обикалят немили недраги, за да си го купят от друга държава, която не го държи на склад.

 

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Георги · преди 4 месеца
  Бойковата мафия краде и от лекарствата на тежко болноте, не се накрадоха гробарите, дано има провидение за престъпленията им!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ЕДИН · преди 1 години
  Бул Био не може да произвежда хлорохин! Нито има линия за производство, нито има право! Не пишете неверни неща. Те само направиха прахчета от активно вещество.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 1 години
  Е как къде е хлорохинът нали бълг.фармацевтична компания почна да го произвежда -може би е там където са и защитните облекла и личните предпазни средства произвеждани от бълг.фирми за чужди пазари .Ние сме племе от продажници -ако не бяхме такова то и България сега нямаше да бъде последна в ЕС по доходи и стандарт на живот
 • Публикуването на коментара е спряно.
  lupus patient · преди 1 години
  Благодаря на сайта за материала и съпричастността към ревматични болните и болните от лупус,обречени на смърт без лекарството им!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up