Вторник, Август 16, 2022
Follow Us

Дълго време лекарството за имунотерапия Keytruda на Merck & Co. нямаше алтернатива за метастазирал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

В понеделник Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри Tecentriq на Roche за самостоятелно лечение на ново диагностицирани, пациенти с метастази без EGFR или ALK мутации, чиито тумори имат нива на биомаркера PD-L1 50% или повече.

Той ще се присъедини към Keytruda - единственият друг медикамент от PD-1 / PD-L1 клас, одобрен за това показание - на пазара, където лекарството на Merck присъства от октомври 2016 г.
Данните предоставени на регулатора показват, че Tecentriq може да удължи живота на пациентите с допълнителни 7,1 месеца в сравнение с химиотерапията;

Разбира се, химитерапията вече не е стандартът за грижа за онкоболните, както беше, когато Рош е започнал проучването. Този стандарт се измени при навлизането на Кейтруда, самостоятелно или в комбинация с химиотерапия за онези, които могат да я понасят. Анализаторите твърдят, че при самостоятелното лечение с Keytruda при пациенти с ниски нива на PD-L1 има място за конкурентни лекарства, но това няма да бъде Tecentriq.
Лоялността към Keytruda сред онколозите, лекуващи недребноклетъчен рак на белия дроб, са силни “, пише анализаторът на SVB Leerink Дайна Грейбош, като отбелязва, че Roche вероятно няма да отнеме голяма част от продажбите и доминирането на Keytruda в близко бъдеще и ще получи по-малко от 15% от пазарния дял на лекарството.
Tecentriq обаче може да се окаже може да докаже трън в петата за Мерк по пътя, казва тя, тъй като "компаниите с нови молекули имат две възможности да си сътрудничат при намирането на лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб."
Междувременно на сцената има още една нова опция за лечение без химиотерапия, след като петък одобрение получи нов комбиниран медикамент на Bristol Myers Squibb. Този медикамент може да намали риска от смърт сред PD-L1 позитивни пациенти с 21% в сравнение с химиотерапията.
Източник: fiercepharma.com

Спазват ли се правата на здравно осигурените в черноморските ни курорти?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up