Петък, Януари 28, 2022
Follow Us

 

През март и април 2020 г. на сайта www.moeto-lekarstvo.com са постъпили съответно 19 и 15 сигнала за липсващи медикаменти.
Сред сигналите се открояват такива за липса на Plaquenil/Hydroxychloroquine sulfate 200 mg и RESOCHIN / Chloroquine, 250 mg, които се използват за лечение на малария,системен лупус, ревматоиден артрит.

Припомняме, че RESOCHIN / Chloroquine, 250 mg миналата година беше изтеглен от европейския пазар от фирмата производител, поради технически причини, а Plaquenil/Hydroxychloroquine sulfate 200 mg никога не е бил регистриран в България. Това постави пациентите с диагнози системен лупус, ревматоиден артрит и други ревматоидни заболявания, за които тези медикаменти са основно лечение, пред абослютна невъзможност да си ги набавт. До момента те пътуваха до съседни на България държави, за да си закупуват Plaquenil/Hydroxychloroquine sulfate 200 mg. В условията на пандемия от COVID-19 това стана невъзможно, още повече, че в медийни публикации беше съобщено, че той вероятно има положително въздействие при усложнения от коронавирус.
Сред сигналите има и такива за липса на CellCept / Mycophenolic acid, 250 mg - имуносупресор, който се използва от пациенти с автоимунни заболявания и след трансплантации.
Липсва и OSTEO D / Calcitriol, 0.25 mcg, за който по-рано този месец фирмата производител Teva B.V., Нидерландия съобщи, че вмренно спира внос и следваща доставка се очаква на 30.06.2020.
Постъпили са няколко сигнала за липса на Arava / Leflunomide, 20 mg, но след проведена корепсонденция с фирмата производител, бяхме уверени, че медикаментът е наличен в складовете на едро.
Сред останалите липсващи медикаменти има такива за лечение на артериална хипертония, фамилна хиперхолестеролемия, човешки растежен хормон, биполярно разстройство и шизофрения, епилепсия, сърдечно-съдови заболявания, диабет.

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up