Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
Изтеглят от пазара  лекарството за лечение на миома заради странични ефекти

Химически заводи „Гедеон Рихтер“ АД съобщава, че ще започне блокиране и изтегляне на всички партиди на лекарствения продукт Esmya tablet 5 mg.
Медикаментът се прилага се за лечение на умерени до тежки симптоми на маточни фиброзни тумори (известни като миоми), които представляват неракови тумори на матката.


Esmya се използва при възрастни жени (над 18 години) преди достигане на менопауза, при които се налага операция на фиброзни тумори.
Лекарството действа чрез изменяне на активността на прогестерона - хормон, естествено срещащ се в организма. Използва се в продължение на най-много 3 месеца за намаляване на размера на миомите, спиране или намаляване на кървенето и повишаване на общия брой червени кръвни клетки преди операцията.
Европейската агенция по лекарствата ЕМА препоръча жените незабавно да спрат да приемат Esmya.
Регулаторът предупреждава за редки, но тежки случаи на увреждане на черния дроб при жени приемали медикамента, при пет от които се е стигнало до чернодробна трансплантация.
От регистрацията на лекарствения продукт през 2012г. до сега над 900 000 жени са приемали медикамента – уточняват от ЕМА.
От агенцията препоръчват на лекарите да се свържат с пациентите приемали Esmya възможно най-бързо и да преустановят терапията. Препоръчва се пациентите да съобщават за всякакви симптоми свързани с увреждане на черния дроб, както изследвания на всеки 2-4 седмици.
В България лекарствения продукт е включен в Приложения 1 на Позитивния лекарствен списък и единствен от INN Ulipristal acetat и цената му служи за определяне на референтната стойност за ДДД, предписва се с протокол IC и се отпуска след експертиза по чл. 78 от ЗЗО от експертната комисия в НЗОК.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
 

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up