Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Парите, събрани от дарения, не трябва да се прахосват

На 28 Март Американската агенция по храни и лекарства под силен политически натиск даде разрешение за употреба на хидроксиквинолон за лечение на COVID-19, на основа на една научна публикация от клинично проучване, проведено в Китай, спорно, както от начина на провеждането му, така и от получените резултати. Дни преди това редица големи фармацевтични фирми, Новартис, Байер, Тева, Майлен и други обявиха, че ще дарят на американското правителство над 200 милиона таблетки хидроксиквинолон за лечение на COVID-19.

На 1 Април Европейската медицинска агенция отказа да разшири разрешението за употреба хидроксиквинолон за лечение на COVID-19, като се задоволи да даде препоръка за употребата му при спешни нужди в зависимост от решението на всяка отделна държава от ЕИП. Тези препоръки се отнасят за приложението на хидроксиквинолон за лечение на COVID-19 само по преценка на лекар и под стриктен и непрекъснат лекарски контрол.
Хидроксиквинолон е създаден през 1946 г. за лечение на малария. Понастоящем лекарството има три основни показания: Лечение на малария, второ средство при лечение на системен лупус еритематозиз и ревматоиден артрит. Продукта има много противопоказания, предупреждения при употреба, както и редица взаимодействия с други лекарства при едновременно приложение с тях.


Хидроксиквинолон не е разрешен за употреба в България от много години, не е познат на лекарите и те нямат никакъв практически опит с него.
Преди седмица по предложение на МЗ правителството обяви ще отпусне 583 хиляди долара равно приблизително на 1,05 милиона лева за закупуване от Китай на 170 000 опаковки хидроксиквинолон за лечение на COVID-19. Това е приблизително 1/3 от официално обявените около 3,2 милиона лева, събрани от дарения. По данни на проучването в Китай лечението е провеждано с 2 таблетки от 200 мг в продължение на 5 дни=10 таблетки на пациент. За планираните за покупка 170000 опаковки няма данни как ще бъдат прилагани, при какви пациенти и с каква степен на проява на инфекцията. Предвид на данните от динамиката на броя на засегнатите лица, както и тези на болнично лечение, това количество може да доведе до нужда значителна част от него да бъде унищожена след отзвучаване на пандемията.
Фирмите Новартис, Байер, Тева, Майлен имат значително участие в разходната част на обществените средства за лекарства в България на стойност около 80-100 милиона лева годишно. От фирмените сайтове може да се научи, че те са и социално отговорни. По неясни причини тяхната дарителска инициатива не включва България. В тези трудни моменти не е ли по-подходящо тази социална отговорност да получи изражение например присъединявайки се към другите дарители. Ако е необходимо може и МЗ да „подсети“ тези потенциални дарители, например със скромните 1000-2000 таблетки от всяка от тях=3000-5000 таблетки общо, а при необходимост повторно през 15-30 дни, в зависимост от развитието на пандемията. Тези количества едва ли ще променят количествата на даренията, предназначени за другаде и скромните, но ценните в момента $583 хиляди може да бъдат спестени и насочени за други, не по-маловажни нужди.
Д-р Валентин Димитров, бивш зам. председател на БГФАРМА и медицински директор на Актавис, понастоящем изпълнителен директор на Неоклиник, заглавието наше

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up