Вторник, Януари 25, 2022
Follow Us

Френската агенция по лекарствата предупреди за опасните странични ефекти от медикаментите за лечение на малария и ХИВ, които се тестват срещу новия коронавирус.- съобщава Евронюз
Около 30 пациенти със симптоми на COVID-19 са съобщили за сериозни странични ефекти като отключване на сърдечни заболявания, след като са приемали Plaquenil, заяви в понеделник ръководителят на френската агенция за лекарства ANSM Доминик Мартин.
Агенцията по безопасност на лекарствата предупреди, че лекарството, използвано за лечение на малария, лупус или ревматоиден артрит, в никакъв случай не трябва да се използва за самолечение“.


Мартин предупреди, че други лекарства като антибиотика Азитромицин и Калетра, комбинация от два антивирусни препарата - лопинавир и ритонавир, използвани за лечение на ХИВ също причиняват сериозни странични ефекти.
В момента тези медикаменти са тествани в няколко страни в борбата с вируса. Здравните власти предупреждават, че приемането на лекарствата без лекарски контрол може да доведе до инфаркти и дори до смъртни случаи.
Миналата седмица мъж умря в САЩ след самолечение с нефармацевтичната версия на Плакенил. Съпругата на починалия, която също приемала хлорохин, е приета в болница в критично състояние.
Използването на хидроксихлорохин и свързаното с него съединение хлорохин предизвика дискусия във Франция, тъй като проучване в южния град Марсилия показа обещаващи резултати при лечението на COVID-19.
Наскоро френският изследовател Didier Raoult публикува две проучвания, показващи, че четири от пет от лекуваните с антималарийния медикамент хлорохин имат „благоприятни“ резултати. Изследването все още не е прегледано и публикувано в медицинско списание.
Но други учени критикуват изследванията му и казват, че резултатите са чисто наблюдателни.
Мартин каза, че използването на тези лекарства се нуждае от „особено внимание“, тъй като комбинацията от лекарства може да предизвика сърдечен удар.
От сряда Франция стана четвъртата страна, преминала прага на смъртта от 4 000 смъртни случая след Италия, Испания и САЩ.

 Източник: Евронюз

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up