Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Нидерландия прави проучване с БЦЖ ваксина и плацебо за ефекта върху COVID-19

23 държави никога не са препоръчвали използването на БЦЖ ваксината или вече са я спрели от употреба. Според американски учени, тези страни са по-силно засегнати от коронавируса. Нидерландия е една от страните, посочени в проучването на Ню Йорския технологичен институт. От две седмици в страната вече се провеждат реални тестове за връзката между БЦЖ и COVID-19.

Проучването се прави в 9 болници очаква се резултат да има до две седмици. В него ще участват 1500 медицински работници между 18 и 67 години. 750 от тях ще получат БЦЖ ваксина, а 750 плацебо. По същия начин ще се тестват и 1600 доброволци над 67 години. Ваксината се прилага само на абсолютно здрави хора. Участниците инсталират мобилно приложение, в което ежедневно попълват въпросник, свързан със симптомите, които имат и здравното им състояние. Резултатите се следят в реално време от учените
Медиците съветват хората да не се ваксинират превантивно с БЦЖ, защото все още няма доказателства, че предотвратява зараза с COVID-19. Паралелно и в Австралия тече подобно проучване. Д-р Франц Вийсбауер от Винеския медицински университет, обаче е скептичен към връзката на тази ваксина с kоронавируса. Първите анализи от Нидерладското проучване се очаква да бъдат готови най-рано след месец.

Източник: БТВ

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up