Петък, Януари 28, 2022
Follow Us

Два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, одобри правителството на днешното си извънредно заседание. То беше проведено по видеоконферентна връзка.

 

Двата договора са за купуване на лекарства, използвани при лечението на коронавирусна инфекция – медикамент на хининова основа и антибиотик.

Това са Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg, от който България ще закупи 171 429 опаковки на стойност около 582 800 долара и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg -30 000 опаковки за около 46 000 долара.

Въз основа на споделените данни от страни с опит в лечението на коронавирусната инфекция - Китай и Италия, както и САЩ -от Центъра за контрол и превенция на заразните болести - Атланта, от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при терапията на Covid-19, посочват от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е отбелязал, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на медикаменти, за които има данни, че повлияват положително на болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със заповед от 20 март на здравният министър е забранил износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове, се посочва в съобщението от преслужбата на кабинета.

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up