Вторник, Април 13, 2021
Последвайте ни
България купува от Китай медикаменти за лечение на Covid-19

Два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, одобри правителството на днешното си извънредно заседание. То беше проведено по видеоконферентна връзка.

 

Двата договора са за купуване на лекарства, използвани при лечението на коронавирусна инфекция – медикамент на хининова основа и антибиотик.

Това са Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg, от който България ще закупи 171 429 опаковки на стойност около 582 800 долара и Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg -30 000 опаковки за около 46 000 долара.

Въз основа на споделените данни от страни с опит в лечението на коронавирусната инфекция - Китай и Италия, както и САЩ -от Центъра за контрол и превенция на заразните болести - Атланта, от клинични протоколи и препоръки се установява, че лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при терапията на Covid-19, посочват от правителствената пресслужба.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е отбелязал, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на медикаменти, за които има данни, че повлияват положително на болните и потискат развитието на вируса. Всички държави, в това число и България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което и със заповед от 20 март на здравният министър е забранил износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на българския пазар.

Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове, се посочва в съобщението от преслужбата на кабинета.

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up