Сряда, Януари 26, 2022
Follow Us

Американската агенция по храните и лекарствата ( FDA) обяви в сряда, че ще постави предупреждение на опаковката на лекарството за астма и алергия с международно непатентно наименование montelukast, продавано под търговската марка Singulair. Медикаментът е част от списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на наредба 10 от 24 март 2009г.
Предлага се под формата на таблетки, дъвчащи таблетки и перорални гранули и се предписва на възрастни и деца  над 2г. при лечение на астма и сезонни алергии.

 

Така нареченото Black box предупреждение съветва медицинските специалисти да избягват предписването на montelukast/ Singulair. на пациенти с леки симптоми, заради риска от невропсихиатрични разстройства, като възбуда, депресия и мисли и действия свързани със самоубийство.
„Честотата от странични ефекти върху психичното здраве, свързани с montelukast е неизвестна, но някои от докладваните случаи са сериозни и много пациенти и здравни специалисти не са напълно наясно с тези рискове“, казва д-р Сали Сиймор, директор на отдела по белодробни, алергични и ревматологични. продукти в Центъра за оценка на лекарствата и изследвания на FDA.
„Важното е, че има много други безопасни и ефективни лекарства за лечение на този вид заболявания с дълга история на употреба и доказана безопасност“, казва тя.
FDA стигна до това решение след преоценка на рисковете и ползите от montelukast/ Singulair в сравнение с други налични методи за лечение, които са навлезли на пазара след 1998г., когатo лекарството е било одобрено за първи път .Агенцията смята,че рисковете от montelukast може да надвишат ползите от него, особено при хора с леки симпоми. FDA препоръчва използването на montelukast само ако пациентите не се повлияват от други терапии.

Източник: CNN; FDA

 

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up