Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
Фармацевти искат да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства

По-големи правомощия за аптекарите, за да могат да продават заместители на предписани, но липсващи лекарства, предлагат от Българския фармацевтичен съюз. От пациентските организации са против т.нар. "такса рецепта". 
В момента магистър-фармацевтите нямат право да променят лекарството, което е изписано от лекар, дори да има по-евтин заместител, свидетелства пациентка от Шумен: "В аптеката по принцип не заменят лекарства. Каквото е изписано на рецептата, това ти дават".

Предложението на българския фармацевтичен съюз за т.нар. "такса рецепта" трябва да се обясни добре и да не се вади от контекста, каза председателят на регионалната фармацевтична колегия в Шумен Евгени Панайотов:
"Да се даде право на фармацевта на генерично заместване. Следващата стъпка вече е генерично предписване. Да може фармацевтът, който е здравен специалист, достатъчно добре подготвен, защото фармацевтите учат наравно с докторите, да му се даде право за някои заболявания да може и той да изписва лекарства".

Източник: БНР

 

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    д-р Митков · преди 1 години
    откъде накъде.В рецептата пише вземи.Няма място за интерпретации.Лекарят е решил с кой точно медикамент ще лекува пациента.Значи лекарят предписал един медикамент,фармацевта го сменил и кой ще носи отговорност за лечението?
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up